Centralna svečanost Muftijstva zeničkog povodom Dana džamija održana u džamiji “Safija”

Centralna svečanost Muftijstva zeničkog povodom 7. maja, Dana džamija održana je u džamiji “Safija” u džematu Brist, Medžlis Islamske zajednice Zenica.

Na početku programa, kao domaćin džemata, obratio se Ahmed-ef. Hrustić koji je prisutnima zaželio dobrodošlicu, a hor imama Medžlisa Islamske zajednice Zenica izveo je prigodan mevludski program.

Nakon mevludskog dijela programa besjedom se obratio mr. Sumedin-ef. Kobilica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica koji je u svom obraćanju ukratko podsjetio na važnost obilježavanja Dana džamija, te se prisjetio 7. maja 2017. godine kada je džamija “Safija” svečano otvorena.

Na kraju završnom riječju i nadahnutim predavanjem prisutnima se obratio muftija zenički, hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević.

Muftija Dizdarević istakao je da biti insan znači ne hizmetiti samo sebi ili svom egu. Biti insan znači hizmetiti nečemu većem od nas, hizmetiti vjeri, hizmetiti džematu. Na taj način mi pokazujemo da smo ljudi.

Nakon mevludske svečanosti dodijeljene su vakufname i zahvalnice, te je proučena dova.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 7. maj je proglašen Danom džamija, kada se simbolično obilježeva rušenje Ferhadije u Banjoj Luci, ali i ostalih 613 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice. (N.G.)