Rođendan Škole za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju

Javna ustanova Škola  za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju, obilježila je danas svoj 57-mi rođendan.Učinili su to kroz prigodan program kojeg su osmislili sa svojim nastavnicima i gostima.

Duboko smo u šestoj deceniji od kada škola, dugo vremena poznata pod imenom „Đorđe Premović“, obavlja svoju plemenitu društvenu misiju. „ Iza nas je 57 ponosnih godina u kojima na uspješan način odgajamo i obrazujemo najosjetljiju i najranjiviju kategoriju našeg društva, osobe sa poteškoćama u razvoju. Trenutno imamo 56 učenika u 12 odjeljenja koji su raspoređeni prema hronološkom uzrastu i vrsti oštećenja. Osim nastavnika, defektologa i stručnog kadra, ovdje su uposleni i logopedi i fizioterapeuti. Naši učenici imaju prevoz i obrok. Koristim ovu priliku da pozovem sve roditelje da dođu i da nas posjete i da se uvjere u kvalitet naših usluga i , ako se odluče, da upišu svoju djecu u našu školu“ , kaže nam Nina Radić, direktorica ove škole. Svoj životni i obrazovni put učenici osnovne škole nastavljaju u Srednjoj specijalnoj školi za stručno osposobljavanje.

Na žalost, samo manji broj osnovaca upisuje ovu školu. „ Međutim većina njih kasnije bude učlanjena u neka udruženja jer naš državni i politički sistem ne prepoznaje njihove kasnije potrebe u smislu zaposlenja ili sličnog angažmana. Trebamo imati u vidu da se taj status nekako popravi“. Direktorica Osnovne škole, Nina Radić, kaže nam da nema informaciju da je neko od onih koji su završili srednju specijalnu školu došao da zaposlenja. To je problem sa kojim se ta škola hrabro suočava ali nema sumnje da je to i obaveza društvene zajednice i njenih institucija. (D.T.)