Studijska posjeta Rijeci i Krku: Upoznavanje dobrih praksi pametnih gradova u susjedstvu

Predstavnici lokalnih zajednica iz Bosne i Hercegovine, učesnici projekta “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, predstavnici Saveza opština/općina i gradova RS i FBiH, te Udruženja Bit Alijansa 13. i 14. juna bili su u studijskoj posjeti Rijeci i Krku. Ovi gradovi u susjednoj Hrvatskoj su prvaci u digitalnoj transformaciji i zelenoj tranziciji te su bh. predstavnici dobili priliku da upoznaju njihove dobre prakse i naučene lekcije.

Baš kao i prošlogodišnja studijska posjeta Barceloni, i ova je imala za cilj da prikaže pozitivne primjere pametnih gradova, načine na koje razvojne agencije osiguravaju samoodrživost, kao i da pruži dublji uvid u infrastrukturne projekte koje razvijaju te saradnje koje ostvaruju sa privatnim sektorom. Posebno su ih dojmili jedinstveni koncept kojim grad Krk sa svojih šest opština upravlja svojim resursima kao što su otpad, voda, energetski resursi, sharepointi automobila i bicikala, te energetski nezavisne kuće, a u Rijeci dometi tamošnje razvojne agencije koja ne samo da uspješno provodi brojne projekte, već ima i vlastiti hub u okviru kojeg nudi savremene usluge kao što su profesionalno 3D printanje.

Voditelji projekta i koordinatori na lokalnim nivoima imali su priliku upoznati se sa konceptom rada koji u osnovi ima objedinjenost svih faktora za poboljšanje kvaliteta života, a sa sobom su ponijeli vrijedna saznanja koja će moći implementirati u vlastitim zajednicama s ciljem unapređenja spremnosti i kapaciteta za modernizaciju usluga korištenjem smart city rješenja.

Jedinice lokalne samouprave u BiH koje učestvuju u ovom projektu su gradovi Prijedor, Zenica i Zvornik, te opštine Pale i Tešanj.

Projekat “Pametni gradovi – ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH”, uz finansijsku podršku programa develoPPP.de Njemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), realizuju Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), kompanije Lanaco i DVC Solutions, a implementira Bit Alijansa, udruženje IT kompanija u BiH.