Odbijena optužnica protiv direktorice Medice

Kantonalni sud u Zenici izrekao je prvostepenu, nepravosnažnu presudu kojom se odbija optužba u predmetu protiv optužene Husić Sabihe zbog krivičnog djela „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ te optuženih Alijagić Amire, Šiljak Irme, Čajlaković-Mešanović Fatime i Brandić Have, zbog krivičnog djela Nesavjestan rad u službi. O tome je bilo riječi tokom  press konferencije u Medici.

Nakon istražnih radnji i prijedloga Kantonalnog tužilaštva, optužnicu protiv Sabihe Husić, direktorice Medike i još četiri članice Upravnog odbora ovog udruženja, zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog rada u službi, Kantonalni sudu u Zenici je potvrdio u januaru prošle godine. Na zahtjev Tužilašatva Husićevoj i njenom suprugu tada je oduzeta sva imovina ostvarena navedenim krivičnim djelom i blokiran računa radi osiguranja te imovinske koristi. Međutim, Tužilaštvo je nakon glavne rasprave i iznošenja završnih riječi obavijestilo Sud da odustaje od optužnice i potpuno se povlači iz procesa, pa su Husić i njene četiri kolegice zasad oslobođenje optužbi. Ovo je prvostepena napravosnažna presuda, ali s obzirom da se tužilaštvo povuklo iz procesa, vjerovatnop će biti i  konačna, jer se neće imati ko žaliti. Za pravni tim odbrane Tužilaštvo je na kraju postuplio maksimalno profesionalo, što, kako se moglo čuti, vraća pomalo vjeru u sistem.

“U ovom predmetu Sud nije imao potrebu obrazlagati svoju odluku, mego je temeljm te činjenice da je Tužilaštvo došlo do zaključka da njihova optužnica nema nikavu pravnu osnovu odustalo od optušbe što je onda imalo za posljedicu da sud donese presudu kojom odbija optužbu. Na ovaj način su odbrana i optužene dokazali da su tokom postupka prvenstveno ubjedile tužilaštvo da nema temelja za dalje krivično gonjenje što ej na kraju skratilo postupak, a istovremeno pokazalo jednu ozbiljnost da se odustane od optužbe”, izjavio je Armin Mušija, član pravnog tima odbrane.

Kompletan proces istrage i sudovanja trajao je nešto duže od pet godina, što Sabiha Husić opisuje kao pet godina golgote koju ne bi pošeljela nikome, jer doživljene trauma i tortura su, kako reče, mnogo veće od onih doživljenih u ratu.

(S.G.)