Uskoro realizacija milionskog projekta: Zeničani dobivaju olimpijski bazen

Grad Zenica objavio je Javni poziv za izvođenje radova na izgradnji objekta zatvorenog olimpijskog bazena sa pratećim sadržajima-I faza. Prema naznačenom roku za izvođenje radova, ovaj projekat bi trebao zaživjeti za godinu dana, a prvi radovi početi već početkom mjeseca augusta. 

Mnogo je sadržaja koji će upotpuniti budući olimpijski bazen, koji će biti izgrađen na mjestu postojećih kompleksa otvorenih bazena u Crkvicama, a koncept objekta će omogućiti prije svega sportistima vezanim za plivanje i rekreacijski sport da koriste ovaj bazen.

“Glavni sadržaj je zatvorenui olimpijski bazen dimenzija 50x25m koji treba da se gradi po FINA standardima, a koji će omogućiti da se na tom bazenu održavaju sva međunarodna takmičenja. Osim tog bazena, gradit će se i manji bazen za rasplivavanje dimenzija 12,5×25 m koji će služiti za obuku neplivača”, kazao je Mirsad Heleg, savjetnik gradonačelnika za komunalne djelatnosti i infrastrukturu Grada Zenica.

Mirsad Heleg

Heleg najavljuje i da će u sklopu objekta biti izgrađene tribine, prostori za televizijske ekipe, te fitness i wellness centri sa pratećim ugostiteljskim sadržajima koji će biti u funkciji tokom svakog dana.

Javni poziv je otvoren do 14. jula, ističe Heleg, a  procijenjena vrijednost prve faze projekta, bez uključenog PDV-a je 8.997.000 KM.

Nedavno su u sjedištu Vlade ZDK  potpisani ugovori o sufinansiranju šest kapitalnih projekata u 2023. godini ukupne vrijednosti 2,7 miliona KM, kojim su Gradu Zenica odobrena sredstva u iznosu od 1.000.000,00 KM za projekat “Izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici 1. faza.

Rok za izvođenje radova je 12 mjeseci, a u Gradskoj upravi očekuju, kako ističe Heleg, da bi početkom mjeseca augusta trebali početi radovi na izvođenju prve faze. Ovo je jedan od projekata za kojim je grad vapio godinama unazad, a kako kaže Heleg, nakon što se napravi zatvoreni bazen, plan je dio otvorenih bazena rekonstruisati i napraviti akva park, koji će biti dostupan kako stanovništvu tako i sportistima. (M.H.)