Rudnik Zenica: Nastavljen radnički neposluh-direktor traži redovno izvršavanje radnih zadataka

Na ulaznoj kapiji Rudnika Zenica i danas je istaknut natpis „radnički naposluh“ što znači da nema proizvodnje uglja u dva proizvodna pogona,Stara jama i Raspotočje.

Proizvodnja je obustavljena u četvrtak, 25. maja u drugoj smjeni a razlog je kašnjenje u isplati aprilske plate i neizmirenih rata radničkih kredita prema bankama,kao posljedica blokade računa preduzeća na višemilionski iznos.

“Nažalost, nema novih informacija o mogućnosti razrješenja aktuelnog stanja,a pokušaj menadžmenta da putem spiska traži zainteresovane za rad nije donio nikakav rezultat, jer od prošlog petka nije iskopana ni tona uglja”, izjavio je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata Rudnika Zenica.

Direktor ovog Zavisnog društva, Mensur Hukić, donio je u petak, 26. maja, Naredbu kojom je naređeno ovlaštenim licima da shodno novonastaloj situaciji utiče na radnike da redovno i uredno izvršavaju svoje poslove i radne zadatke, kako bi se pokrenula proizvodnja i stekli uslovi za poboljšanje finansijskog stanja u Društvu.

Proizvodni radnici neće da rade,a ovi po kancelarijama neki kao hoće,kazao je Elvedin Avdić,istakavši da su radnici potpuno u pravu što neće da rade. (Š.B.)