Objavljen javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2023.

Gradska uprava raspisala je javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2023. godini na području Grada Zenice.

U okviru ovog javnog poziva bit će realizovano šest mjera i to: moj prvi biznis – start up, moj prvi biznis u oblasti IT tehnologija, podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro i malih preduzeća kao i u oblasti IT tehnologija, podsticaj za tradicionalne zanate a prvi put bit će realizovana i mjera podsticaj za jačanje i razvoj ženskog poduzetništva.

“Od 2018. godine Gradska uprava realizuje ove mjere. Možemo se pohvaliti da svake godine počne sa radom oko 30 start up preduzeća, a svakako su tu mala i srednja preduzeća koje sufinansiramo za razvoj konkurentnosti a subvencioniramo i doprinose. Pratimo naše firme i možemo reći da dosta njih koristi i naš poslovni inkubator u poslovnoj zoni. Prošle godine smo ušli u projekat sa Evropskom unijom i tada je šest preduzeća otvoreno a zaposleno oko desetak ljudi. Taj projekat nastavljamo realizovati i dalje te ćemo u srijedu potpisati ugovore sa novih sedam kandidata koji su dobili sredstava putem evropske unije za svoje buduće biznise. Mi smo sretni što svake godine možemo podržati i na taj način jačati zeničku privredu te se nadamo da će ovakvih projekata biti i u budućnosti”, kazala je Maša Škrbić, stručni saradnik za marketing, promociju i investicije u Gradskoj upravi Zenica.

Za ove namjene iz gradskog budžeta bit će izdvojeno 300 hiljada konvertibilnih maraka. Javni poziv ostaje otvoren do 09. juna a obrasci i zahtjevi se mogu preuzeti na zvaničnoj web stranici Gradske uprave. (V.J.)