U nedjelju 14. ARO takmičenje “ZE-FOXORING 2024”

Radio klub Zenica E71EZC organizira u nedjelju na Smetovima na lokalitetu Doma radioamatera 14. ARO takmičenje „ZE-FOXORING 2024”, najavljeno je to danas na konferenciji za medije ovoga kluba.

Ovo, već pet decenija staro takmičenje podrazumijeva kombinaciju amaterske radiogoniometrije i orijentinga, takmičenju u kojem radioamateri mogu da pokažu svoje vještine u traženju „lisice“. Na ovom, za zeničke radioamatere, važnom jubileju nastupiće brojni radioamateri iz BiH, gdje se očekuje preko 60 učesnika.

U nedjelju takmičenje počinje u 10:30 sati i mi već primamo prijave od radioklubova iz BiH i taj spisak ćemo zaključiti sutra. Radio klub pruža kompletnu tehničku podršku u takmičenju, tako da imamo i automatsku obradu podataka tzv. sport ident”, kazao je Jasmin Hadžiselimović, predsjednik Radio kluba Zenica.

Kao jedna od specijalnosti takmičenja najavljena je disciplina kucanje Morzeove azbuke lijevom nogom na tasteru ručno rađenom u zeničkom radio klubu. Organizatori podsjećaju da su propozicije i pravila ZE-FOXORINGA poznate, te da su poput drugih ARG i FOXORING takmičenja, a „lisice“ takmičarima će na širem reonu poznatog zeničkog izletišta postaviti iskusni radio amater Edber Tahmiščija, dugogodišnji član Radio kluba Zenica i počasni član kluba.

Inače, Radio klub Zenica osnovan je prije blizu 80 godina i jedan je od najstarijih u našoj državi, koji baštini tradiciju uvježbavanja i educiranja mladih. Organizatori iz ovog kluba pozivaju sve zaljubljenike radioamaterstva u nedjelju na Smetove da zajedno obilježe njihov značajan jubilej. (M. Hurem)