Sporazum o saradnji industrije i istraživačkih institucija na unapređenju zelenog poslovanja

Vanjskotrgovinska komora BiH i pet fakulteta iz BiH, među kojima su i Mašinski i Metalurško-tehnološki fakultet zeničkog Univerziteta, ovih dana potpisali su  Sporazum o saradnji industrije i istraživačkih institucija na unapređenju zelenog poslovanja u našoj državi.

Dio je to dvogodišnjeg projekta “Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim supstancama u industrijskom i sektoru upravljanja opasnim otpadom u BiH“, kojeg provodi UNDP, uz finsaijsku podršku Švedske.

“Među najvažnijim zadacima, na kojima će naš fakultet raditi, su prije svega tehnička obuka, ispitivanja i savjetovanja kadrova iz industrijskih pogona i postrojenja, a u cilju uklanjanja otpadnih suspstanci, koje su danas opšteprisutne u industrijskom sektoru, a istovremeno imamo i važnu ulogu u obrazovanju budućih stručnjaka u oblasti zelenog poslovanja”, navodi profesor doktor Farzet Bikić, dekan Metalurško-tehnološkog fakulteta u Zenici.

“Budući da je Mašinski fakultet zeničkog Univerziteta već decenijama elektormotorna sila razvoja srednje Bosne i ZDK, smatramo da je ovo samo jedna od dodatnih linija saradnje između fakulteta i privrednog sektora”, ističe profesor doktor Nusret Imamović, prodekan za naučnoistraživački rad i međunarodnu saradnju zeničkog Mašinskog fakulteta.

Pojašnjavajući da se radi zapravo o programu zelene hemije, odnosno zelenih inovacija i poslovanja, profesor doktor Imamović napominje da ovaj fakuletet već na taj zadatak odgovara, jer su formirali Centar za energetsku efikasnost, koji promoviše upravo zelenu platformu i na taj način postaje servis privredi, a prateći ono što radi privreda i što su najbolja rješenja u svijetu.

Uloga zeničkog Mašinskog fakulteta, između ostalog, je i savjetovanje inženjera i privrednika, a na tom fonu već u junu će organizovati savjetovanje inženjera centralne Bosne o inovacijama, te poboljšanjima, ali i o problemima iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, sistema ventilacije i klimatizacije i grijanja. (V.J.)