Konkursi za prosvjetare početkom augusta

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko – dobojskog kantona u okviru priprema za početak naredne školske godine, trenutno rješava i problem tehnološkog viška.

“Osnovne škole već su dostavile zahtjeve, dok je iz srednjih škola počelo dostavljanje”, ukazala je u razgovoru za RTV Zenica, Bernadeta Galijašević, pomoćnica kantonalnog ministra, istakavši da je smanjen i prosječan broj učenika u odjeljenju na 21.

“Očekujemo da ćemo precizne podatke o broju tehnološkog viška u školama, imati u narednih 15 dana”, kazala je Galijašević.

Prosvjetni radnici koji budu tehnološki višak, dobit će rješenje i imat će prioritet kod zapošljavanja.

Naša sagovornica procjenjuje da bi raspisivanje konkursa za prijem u škole moglo uslijediti između 30. jula i 6. avgusta.

U Sindikatima obrazovanja ističu da je način rješavanja tehnološkog viška znatno ranije definisan podzakonskim aktima.

“Prije svega, cilj je omogućiti roditeljima i učenicima da upišu srednju školu u skladu sa svojim željama i potrebama tržišta rada”, naglašava Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja ZDK.

“Kada je u pitanju procjena mogućeg broja prosvjetnih radnika koji će biti proglašeni tehnološkim viškom, ne očekujemo značajnije promjene u odnosu na prošlu godinu”, ukazuje Hadžić, te također najavljuje da će precizniji podaci biti poznati do kraja jula.
(Šerif Babić)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime