Svečana dodjela 14 energetskih audita za pet stambenih i devet javnih objekata

U prostorijama Gradske uprave održana je svečana dodjela 14 energetskih audita, koji su izrađeni u sklopu projekta „Izrada detaljnih energetskih pregleda na području Grada Zenica“, i to za pet stambenih i devet javnih objekata na području grada.

Energetski auditi su, praktično, dokumenti koji podrazumijevaju zamjenu krovnog pokrivača, termoizolaciju zidova, zamjenu stolarije, i sl. Auditi su izrađeni za pet stambenih i devet javnih objekata na području grada. Između ostalog, posebnu pažnju Grad je posvetio našim najmlađim sugrađanima, te smo u protekle tri godine investirali u vrtiće, u koje je Grad uložio oko 350 000 KM, a još toliko smo dobili i iz drugih sredstava“, tvrdi Amra Mehmedić, pomoćnica gradonačelnika za privredu i upravljanje razvojem.

Među spomenutih 14 objekata našao se i Dom Mladih Zenica.

Dodijeljena sredstva će nam biti od izuzetne pomoći, jer ćemo zahvaljujući njima, biti u prilici promijeniti stolariju, a možda čak i krov, što će uveliko utjecati i na izgled, ali i na funkcionalnost samog centra“, poručuje Ajša Alić, predsjednica Udruženja REaktiv.

Glavni cilj projekta je stvaranje preduslova za dalje aktivnosti na realizaciji i implementaciji smanjenja utroška energenata u objektima javnog sektora u nadležnosti Grada Zenica, te u privatnim zgradama stambenog stanovanja, odnosno racionalnog korištenja energenata, te smanjenja emisija stakleničkih gasova, poboljšanja zraka i smanjenja budžetskih izdvajanja za energente.

Kao korisnik sredstava, Grad se obavezao na dostavu detaljnog završnog izvještaja kompletnog projekta i prateće dokumentacije, nakon čega će sredstva u iznosu od 20.000 KM biti uplaćena na račun Grada Zenica. Također, Grad Zenica učestvuje u ovom projektu sa 26.683 KM. (Lamija Pojskić)