Održana promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” autora Admira Lisica

U organizaciji Udruženja “Baton” iz Zenice i AKOS-a, održana je promocija knjige “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” autora Admira Lisica.

Nakon održanih promocija u Sarajevu, Rožaju i Novom Pazaru, sa ovim značajnim djelom upoznala se i zenička publika koja je ispunila do kraja salu Muzeja grada Zenice, dokazavši na taj način da su tople ljudske priče, pretočene u knjigu uvijek dobro došle u Zenicu.

Promotori djela “Priče iz dijaspore i domovinskih zemalja” bili su Dr. Sedad Dedić, profesor na Pravnom fakultetu u Zenici, mr. historije i predsjednik U.G. KPS Baton Zenica Amir Ismić, novinar Sanadin Voloder, te autor mr. Admir Lisica. Moderator promocije bio je Esed Ivojević.

Promotori su istakli svoju zahvalnost autoru koji je uspio da sakupi veliki broj pozitivnih priča o Bošnjacima širom svijeta, a posebno se istakla historijska nota djela, jer prije svake priče autor historijskim činjenicama daje hronološki prikaz doseljavanja Bošnjaka u neku od mnogobrojnih zemalja gdje su nalazili svoje utočište.

Takođe, istaknuto je da je iseljavanje Bošnjaka u toku agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu bila potreba kako  bi se spasio goli život, ali snalažljivost  naših ljudi  rasutih  širom svijeta učinili su ih najbolje integrirarom zajednicom bez obzira u koju  god Zemlju da su se doselili.

Na kraju izlaganja svih promotora, nametnuo se  jedinstveni zaključak prema kojem bosanskohercegovačka dijaspora ne uživa punopravan društveni status u  Bosni i Hercegovini   „zemlji matici“, naše državne institucije se ne oslanjaju na iskustva uspješnih pojedinaca niti  se poklanja pažnja kapacitetimo i mogućnostima bosanskohercegovačke dijaspore u  cjelini, te je u tom pravcu potrebno napraviti zajednički značajniji iskorak.

Press U.G. KPS Baton Zenica, Amila Ismić