Zenica-Potpisani ugovori za razvoj biznisa marginaliziranih grupa žena

U Gradskoj upravi Zenica danas je priređeno potpisivanje ugovora između USAID-ovog Programa podrške zaštitite ljudskih prava (USAID/INSPIRE), Grada Zenica i odobrenih korisnika Fonda za razvoj poduzetništva marginaliziranih grupa žena i pripadnika drugih marginaliziranih grupa.

Gradonačelnik Fuad Kasumović poželio je korisnicama sredstava ovog programa uspjeh u razvoju vlastitog biznisa.

U pitanju je podrška razvoju pet biznisa u Gradu Zenica i to ne samo finansijska nego i mentorska i stručna, izjavila je Dunja Jalimam, zamjenica direktora Programa USAID/INSPIRE.

Pri tom podsjeća da je Vlada SAD pokrenula program 2022. godine, a ciljem zapošljavanja i samozapošljavanja marginaliziranih grupa.

Odabrane korisnice programa dobit će isti pojedinačni iznos podrške od 12.000 konvertibilnih maraka uz jednake udjele učešća USAID-a i Grada Zenica.

Pomoćnica gradonačelnika Zenice za privredu, gradsku imovinu i upravljanje razvojem, Amra Mehmedić ukazuje da je ovo jedan od tri projekta koji Gradska uprava zajedno sa USAID-om implementira u ovoj godini.

Od 2018. godine izdvajaju se podsticajna sredstva i to ne samo za start up-ove nego i postojeće biznise, pri čemu je ove godine planirano 300.000 maraka. (Š. B.)