Svi moramo uraditi više na prevenciji vršnjačkog nasilja

Snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, na kojem maloljetnici iz Zenice u školskom dvorištu OŠ „Aleksa Šantić“ u Perinom Hanu maltretiraju i seksualno uznemiravaju devetogodišnjeg dječaka postao je predmetom istrage, kao i njegovi akteri, ali i roditeelji.

Petominutni snimak, koji je postao i viralan, na kojem grupa dječaka maltretira, tuče i seksualno uznemirava bespomoćnog devetogodišnjaka sve je potresao, ali roditelje ponajviše. Muhamed i Sabiha Bešić roditelji maltretiranog dječaka proživljavaju svoje najteže dane, kažu nam da gotovo i ne spavaju poslije svega.

Jako je teško našem djetetu. Dok je preko dana uz djecu i nekako je dobar, a pred spavanje ima velike traume, budi se noću – ne osjeća se dobro“, žali nam se Muhamed, koji se nada najboljem ishodu za svoje dijete i porodicu. Djetetu su, kaže, uključili i psihološku pomoć.

Primjetili smo čudno ponašanje, ali nismo znali šta se dešava, dok ja sa njim nisam otišao do pekare i saznao sve. Da se to nije desilo, Bog zna dokle bi se sve vuklo i šta bi se desilo“, priča nam Muhamed, požalivši se da je izvinjenje dobio samo od jedne majke djeteta koje je maltretiralo njegovog sina.

Slučaj uznemiravanja devetogodišnjaka postao je i predmetom istrage. Svi njegovi akteri i roditelji ovih dana saslušavaju se u MUP-u ZDK. Prema riječima Samira Valentića, portparola Uprave policije MUP-a ZDK ovih dana se intenzivno radi na prikupljanju dokaza.

U toku je obavljenje razgovora sa djecom i njihovim roditeljima te će do kraja ove sedmice Izvještaj biti kompletiran i dostavljen Tužilaštvu ZDK na dalje postupanje“, izjavio je Valentić

Snimak je nastao u dvorištu zeničke Osnovne škole „Aleksa Šantić“, a iz ove obrazovne ustanove osudili su ovaj nemili događaj.

Škola je bila maksimalno kooperativna u cijelom slučaju te je poduzela sve zakonske kao i ljudske mjere kako bi pomogla rasvjetljavanju cijelog slučaja. Napominjemo također da se cijeli događaj desio, kada nije bilo nastave, da škola nije radila, da su djeca samovoljno došla i boravila na igralištu škole, te da iz tog razloga škola u cijelom slučaju nije trebala biti nadležna ali je uprava ipak poduzela sve mjere koje su u njenoj nadležnosti kako bi se cijeli slučaj rasvijetlio, i kako bi sve proteklo zakonski i na najbolji način za našu djecu”, navodi se, između ostalog, u saopćenju za javnost uprave pomenute škole.

A mjere iz svoje nadležnosti poduzet će i JU Centar za socijalni rad Zenica, koji je uključen u cjelokupan slučaj, gdje nam je rečeno da im je u cilju prije svega zaštita djece, ali i adekvatne mjere koje će biti poduzete prema počiniocima i roditeljima.

Ukoliko se utvrdi da je ovakvo ponašanje maloljetnika nastalo grubim zanemarivanjem roditeljskog staranja, poduzet će se mjere organa starateljstva predviđene Porodičnim zakonom FBiH, koje uključuju izricanje upozorenja roditeljim, pa čak i oduzimanjem starateljstva“, kazao je Samir Kavazović, JU Centar za socijalni rad Zenica.

Dječak koji je pretrpio vršnjačko nasilje adekvatno je zbrinut u porodici, potvrđuju i u Centru. Majka i otac dostojanstveno trpe svoju bol. Kažu nam očekuju da pravda bude zadovoljena, a počinioci i roditelji adekvatno kažnjeni. (M.Hurem)