Udruženje nacionalnih manjina o rušenju baraka u Banlozima

Članovi Udruženja nacionalnih manjina iz Zenice susreli su se s predstavnicima predstavnicima Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti Grada Zenice, s kojima su razgovarali o najavi iseljenja romskih porodica iz kampa u Banlozima, koji se tokom ove godine treba rušiti radi izgradnje glavnog gradskog kolektora i postrojenja za tretman otpadnih voda na ovome lokalitetu, saopšteno je iz ovog udruženja.

Udruženje nacionalnih manjina iz Zenice podsjeća u saopštenju za javnost da u ovom kampu žive građani romske nacionalnosti, uključujući i osam romskih porodica, koje žive na rubu egzistencije i bez riješenog stambenog pitanja. Prema informacijama iz Udruženja, za petak, 25. maj, iz Gradske uprave se najavljuje rušenje prvih baraka u naselju Banlozi.

Udruženje nedopustivim smatra da u 21. vijeku ove romske porodice budu izbačene na ulicu, odnosno da ostanu bez krova nad glavom. – Ove porodice imaju i malu djecu, koja u najvažnijem periodu svoga psihofizičkog razvoja moraju imati neomtane uslove za život, školovanje i pravilno formiranje ličnosti, – navodi se u saopštenju, koje apeluje na Gradsku upravu i gradonačelnika, Fuada Kasumovića, da ne dopuste rušenje baraka, prije nego ljudima bude obezbijeđen alternativni smještaj, najavljujući i moguće proteste.