Stabilizacija grijanja tek krajem marta

U Zenici je danima na snazi redukcija u isporuci toplotne energije. Novi problemi pojavili su se sinoć na kotlu broj 2, zbog čega je trebalo nekoliko sati za stavljanje u pogon kotla broj 1 koji je inače nepouzdaniji za rad.

Bolje stanje sa grijanjem građani mogu očekivati od 30. marta, kada je planiran početak generalnog remonta visoke peći.

Korisnici daljinskog grijanja u Zenici nisu previše iznenađeni problemima u proizvodnji i distribuciji toplotne energije, ali jesu razočarani. Svako se pojedinačno snalazi da dodatno zagrije stambeni ili poslovni prostor.

Juče popodne došlo je do novog kvara na kotlu, koji je inače pouzdaniji za rad. Trebalo je vremena da se u funkciju stavi kotao broj 1, kaže Emir Krgo, direktor departmenta Energetika u kompaniji ArcelorMittal. Bolje grijanje moguće je tek od 30. marta, kada je predviđen početak remonta visoke peći, dodaje Krgo.

U Javnom preduzeću „Grijanje“ tvrde da će građanima biti umanjeni martovski računi, za onoliko vremena koliko su bili uskraćeni za grijanje, pa i više.

U kompaniji Mittal su istakli da su tokom sezone učinili maksimalne napore da ne bude većih ispada u sistemu.

Dobra vijest je da postoji realna mogućnost da se sezona grijanja produži i nakon 15. aprila, u zavisnosti od vremenskih prilika. (Šerif Babić)