Vrtić Pinokio do septembra će biti energetski obnovljen

U sklopu projekta “Zeleni ekonomski razvoj” biće energetski obnovljen vrtić “Pinokio” u gradu Zenica, najavljeno je iz Gradske uprave.

Ukupna vrijednost projekta povećanja energetske efikasnosti vrtića “Pinokio” je 302,000.00 KM, a sredstva su obezbijedili Grad Zenica, Vlada Švedske i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, a Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) će implementirati projekt.

Grad Zenica sufinansira radove u iznosu od 152,000 KM, dok je ostatak sredstava osiguran od strane donatora.

Utopljavanje vrtića će trajati osam mjeseci – do kraja septembra 2018. godine.

Mjere energetske efikasnosti koje se planiraju realizirati u okviru obnove vrtića su postavljanje termo fasade, zamjena vanjske stolarije, sanacija i termoizolacija krova, unaprjeđenje sistema zagrijavanja kroz ugradnju moderne toplotne podstanice sa novim pumpama, mjerača utroška toplotne energije i termostatskih ventila na postojećim radijatorima.

Realizovanim mjerama poboljšat će se uslovi boravka za 154 djece i 24 zaposlenika.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ realizuje UNDP, a finansiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama te drugim partnerima.

Cilj Projekta je kreiranje povoljnih uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj “zelenih radnih mjesta”, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstva što doprinosi privrednom napretku Bosne i Hercegovine i očuvanju okoliša.