Akademska godina počinje 9. oktobra, Studentski centar Zenica primio 242 zahtjeva za smještaj

FOTO: Zenicainfo.ba

Početak nove akademske godine na fakultetima Univerziteta u Zenici, zbog radova na rekonstrukciji Studentskog centra, bit će prolongirana za sedam dana te će početi 9. oktobra – potvrdila je Feni prorektorica za nastavu i studentska pitanja UNZE-a prof. dr. sc. Maša Alijević.

Prijedlog o prolongiranju početka nove akademske 2023/2024. godine danas bi na svojoj sjednici trebao potvrditi i Senat našeg univerziteta“, kazala je Alijević, navodeći da još traje upis studenata u prvi i drugi ciklus studija na UNZE-u, za koji je rok sutrašnji dan.

Sutra je zadnji rok i za dospijeće poštom zahtjeva za smještaj u Studentskom centru Zenica (SCZ), za koji je konkurs istekao jučer.

Na raspolaganju imamo 220 kreveta, a do isteka roka dobili smo 242 zahtjeva za smještaj. Pričekat ćemo još i eventualne prijave putem pošte, ali Komisija za prijem će zasjedati već u ponedjeljak, 2. oktobra, nakon čega će sačiniti preliminarnu listu te listu čekanja. Preliminarna lista će biti gotova brzo, ali ćemo ostaviti tri dana roka za žalbe pa bi cijeli proces trebao biti okončan do kraja naredne sedmice, nakon čega može početi prijem studenata koji su upisali narednu godinu studija i brucoša za koje je rezervisana jedna trećina kapaciteta“, ističe direktorica SCZ-a Nidžara Halilović.

Nada se da će i radovi na rekonstrukciji kupatila u svim sobama Studentskog centra koji su počeli ovog ljeta, biti završeni do početka nove akademske godine te da će studenti ući u potpuno obnovljene sobe.

Ranijih je godina, naime, zamijenjena stolarija i namještaj u svim sobama pa će studenti imati bitno poboljšane uslove za učenje i život. U skladu s poskupljenjima, a uz dogovor s Asocijacijom studenata, cijena smještaja i dva obroka za studente zeničkog univerziteta naredne akademske godine iznosit će 150 KM, umjesto dosadašnjih 106 KM. Kantoni iz kojih dolaze studenti participirat će smještaj svojih studenata s dodatnih 249 KM.

Fena.ba