Uz prisustvo najviših zvaničnika, svečano otvoren Islamski centar u Zenici

Ploču koju su otkrili Reisu-l-ulema lslamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, Muftija zenički hfz. Mevludin ef. Dizdarević, direktor Vakufske direkcije hfz. Senaid Zaimović, generalni sekretar Generalnog sekretarijata vakufa države Kuvajt Naser El-Hamed i generalni direktor Humanitarne organizacije Nedžat Kuvajt Muhamed Ismail El-Nasari svečano je otvoren Islamski centar “Sultan Ahmed” u Zenici.

Ideja za gradnju centra postoji još od 2001. godine, sedam godina poslije počeli su radovi na izgradnju. Centar je stajao nedovršen sve do 2019. godine kada je delegacija Islamske zajednice posjetila Kuvajt i dogovorila donaciju za nastavak radova. Urađen je novi projekat i radovi su nastavljeni 2020. godine. Iako su trebali biti završeni za godinu dana, radovi su usporeni zbog pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, da bi danas konačno dovršeni centar bio predat građanima na korištenje.

Velika je čast danas biti u našem gradu i svjedočiti jednom generacijskom događaju. Otvaranje modernog, duhovnog, kulturnog centra koji će obogatiti Zenicu i oživjeti historijski centar našeg grada utemeljen prije 600 godina uz Sultan Ahmedovu džamiju po kojem će ovaj objekat danas ponosno nositi ime. Svaka nova građevina posvećena kulturi, molitvi predsatvlja novo stanište dobrote, humanosti, zajedništva. Otvaranjem ovog centra posebno smo radosni jer će poput drugih vjerskih centara biti mjesto okupljanja ne samo vjernika nego promovisati dijalog i suradnju”, kazao je Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Fuad Kasumović

 

 

 

 

 

Vlada ZDK je u kontinuitetu sa značajnim finansijskim sredstvima učestvovala u ovom projektu od posebnog društvenog značaja. Završetak ovog centra svjedočanstvo je zajedništva i potvrda da udruženim snagama možemo dati pozivitvan doprinos društvenim procesima u zajednici”, kazao je Nezir Pivić, premijer ZDK.

Nezir Pivić

 

 

 

 

 

Današnji dan je svjedočanstvo ponosa i slave jer smo zajedno uspjeli da izgradimo Islamski centar Sultan Ahmed kao generacijski projekat Islamske zajednice i svih građana Zenice pa i daleko šire. Ovo danas nije pobjeda nas koji vodimo Islamsku zajednicu već svih onih koji su bilo kako pa i na najmanji mogući način doprinosili njegovoj izgradnji. Svi smo mi danas pobjednici i svima izražavam veliko hvala i dovim Allahu dž.š. da sevape od ovog hajrata nađete onda kada vam bude najpotrebnije”, kazao je hfz. Mevludin ef. Dizdarević, Muftija zenički.

hfz. Mevludin ef. Dizdarević

 

 

 

 

 

Neka Uzvišen Allah blagoslovi ovo zdanje i neka iz njega izlaze ljudi visokih moralnih vrijednosti, intelektulano oplemenjeni, duhovno budni i društveno korisni svojoj zajednici. Ovo zdanje nije uspjeh samo Islamske zajednice, već cijele društvene zajednice. Svi smo danas pobjednici i svi se imamo pravo radovati”, kazao je Reisu-l-ulema lslamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Husein ef. Kavazović

 

 

 

 

 

Zenica, Islmaska zajednica i Bosna i Hercegovina moraju biti ponosno na novootvoreni, jedan od najgrandioznijih objekata koji će služiti vjernicima jer u ovom objektu nema kancelarija i u njemu neže biti sjednište niti Medžlisa, niti Muftijstva. (N. Glibo)