Dječiji kutak u Muzeju Grada Zenica na temu “Ježeva kućica”

FOTO: Zenicainfo.ba

Svake godine u Muzeju Grada Zenica je drugačija tema dječijeg kutka.

Ove godine je tema “Ježeva kućica” i prigodna igra sa kockama kroz koju djeca mogu interaktivno učiti o bosanskohercegovačkoj literaturi.

Ježurka Ježić po šumi luta i doluta do Muzeja Grada Zenice zahvaljujući Lejli Agić koja svake godine mijenja sadržaj muzejskog kutka. Ove godine je posvećen lektirnoj avanturi, ježurkatskoj, koju je zapisao naš Branko Ćopić. Na ovaj način djeca, ne samo da uče o baštini, nego uče i o našoj književnosti, onom najboljem što je ponudila. Lejla Agić je zamislila i napravila interaktivnu igru na ploči samo veliku. Tako da je popunila cijeli muzejski kutak. Djeca se igraju uz pomoć kockica, pomjeraju ježa i ostale aktere u igri da dođu do određenog cilja. Naravno ovdje nije cilj da se samo jež napapa žireva, kestenova, šta već ima na meniju, nego da se nešto i nauči o bosanskohercegovačkoj literaturi“, kaže Adnadin Jašarević,  direktor U Muzej Grada Zenica.

U prethodnim godinama su kroz dječije kutke prošle stotine djece koja su kroz interaktivne igre, predavanja i radionice učili o antičkom dobu, o dobu Kulina Bana, bosanskohercegovačkoj književnosti i historiji uopšte. I ove godine očekujemo stotine djece i pozivamo ih da posjete muzej“, kaže Adnadin Jašarević, direktor JU Muzej Grada Zenica. (T. B.)