Izgradnja saobraćajnice pet u poslovnoj zoni Zenica 1

U Poslovnoj zoni Zenica 1 počela je izgradnja saobraćajnice 5 sa pripadajućom komunalnom infrastrukturom (oborinskom kanalizacijom i javnom rasvjetom). Radovi se izvode u sklopu projekta „Izgradnje saobraćajnice br. 5 u Poslovnoj zoni Zenica 1„ za koji je Grad Zenica dobio sredstva u okviru Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za odobravanje i dodjelu finansijskih sredstava namijenjenih subvencioniranju troškova organizacije i izgradnje poslovnih zona na području Zeničko-dobojskog kantona u 2023. godini.

Cilj projekta je podrška razvoju malih i srednjih preduzeća kroz unapređenje komunalne infrastrukture na principu poboljšanja pristupa, kapaciteta, kvaliteta i atraktivnosti poslovnih zona u gradu Zenica. Vrijednost ugovorenih radova iznosi 272.604,15 KM od čega se 122.604,15 KM finansira sredstvima Grada Zenica, a 150.000,00 KM sredstvima Ministarstva privrede Zeničko-dobojskog kantona.

Projektovana saobraćajnica 5 u dužini od 254 metra počinje od bivše kapije 3 Željezare Zenica i završava spojem sa već ranije izgrađenom saobraćajnicom 8. Projektovana je za teška teretna vozila i dvosmjerni saobraćaj, a izgradnjom iste će biti kompletirana putna infrastruktura u Poslovnoj zoni Zenica 1. Izvođač radova je privredno društvo Komgrad-Ze d.o.o. Zenica. Stručno-tehnički nadzor nad radovima vrši JP za prostorno planiranje i uređenje grada Zenica. đ

U posljednjih pet godina Grad Zenica je u izgradnju infrastrukture u Poslovnoj zoni Zenica 1 uložio 3.500.000 KM. Ova Poslovna zona broji 140 preduzeća sa 1.700 zaposlenih. (izvor: Odsjek za protokol I informisanje Gradske uprave)