Završen sedmi festival Ljetne večeri Studio Teatra

FOTO: Studio Teatar

Predstavom „Tvorničke postavke“ Kazališta Moruzgva Zagreb, sinoć je završen sedmi po redu međunarodni teatarski festival Ljetne večeri Studio Teatra.  Hit komedija „Tvorničke postavke“ nasmijala je preko 400 posjetitelja koji su uživali u igri  Ane Begić Tahiri,  Amara Bukvića, Ive Jerković i Ivana Čuića.

Ovogodišnji festival Ljetne večeri Studio Teatra trajao je šest noći, a publika je imala priliku da uživa u pet predstava, dva teatarska performansa i zabavnom događaju FuckUp Nights posvećenom kulturi i umjetnosti.

Za ovih šest noći festival je posjetilo preko dvije hiljade gostiju, a na istom je učestvovalo preko 50 teatarskih profesionalaca. Šestodnevno teatarsko putovanje pod otvorenim nebom završeno je svečanim zatvaranjem, a organizatori su istakli da su ponosni na festival koji iz godine u godinu raste i postaje mjesto na kojem igraju neki od najboljih bosanskohercegovačkih i regionalnih glumica i glumaca, mjesto na kojem sada igraju i nacionalne teatarske kuće i najbolje predstave iz BiH i regiona.

Festival je otvoren predstavom „Gidionov čvor“  u režiji Selme Alispahić u kojoj  igraju Selma Alispahić i Džana Džanić.  Prije same predstave od 19:00 sati publika je uživala u teatarskim performansima „Odraz u vodi“ i „Ko je kriv“. Performansi su nastali u sklopu projekta „Water Mirrors“ koji Studio Teatar realizuje u saradnji sa partnerima iz Francuske (Procédé Zèbre, Vichy) i Italije (Lelastiko-Compagnia di danza, Brescia) a pod pokroviteljstvom Creative Europe.

Drugu noć festivala publika je uživala u hit komediji Studio Teatra „Državni lopov“ u kojoj igraju Nusmir Muharemović, Irfan Kasumović i Mirza Mušija. Ova komedija već 18 godina nasmijava publiku širom BiH, regiona i Evrope. Treću noć festivala publika je imala  priliku gledati događaj  ReAktiva Zenica, FuckUp Nights, franšizi koja kroz ispovijesti govornika, njihovim ličnim padovima i neuspjesima govori o uspjehu, a o padu, kao neminovnom na putu do istoga. Ovo festivalsko izdanje FuckUp Nights-a bilo je  posvećeno kulturi i umjetnosti, a govornici su bili Faketa Salihbegović Avdagić, Ivana Vojinović, Adnan Hamidović – Frenkie i Zlatan Školjić.

Četvrtu noć festivala publici se predstavilo  Narodno pozorište Tuzla sa predstavom „Djelidba“, nastalom po dramskom tekstu Skendera Kulenovića, a u režiji Miralema Zubčevića. U predstavi igraju Nenad Tomić, Elvis Jahić, Nermin Omić, Elvira Aljukić, Siniša Udovičić, Milenko Iliktarević, Adnan Omerović, Dalibor Brkić, Edis Žilić, Midhat Kušljugić i Nedim Malkočević.

Petu noć festivala, najmlađa publika je uživala u predstavi „Put do čarolije“ koju je producirala Kulturna scena Male stvari Trebinje, a režirao Željko Milošević.

I ove godine, neraskidiv segment festivala su i mladi kreativni ljudi koji čine kreativni volonterski tim Studio Teatra, a koji se, zajedno sa organizatorima, publikom i učesnicima, raduju sljedećem, osmom međunarodnom festivalu Ljetne večeri Studio Teatra.