Učenici Tehničke škole pobjednici u projektu „Škola budućnosti“ – Izrada AI Chatbota 2.0.

Tehnička škola Zenica je učestvovala na dvodnevnoj konferenciji Innovation Day 2023. Ova konferencija predstavlja završni događaj cjelogodišnje edukacije učenika u projektu „Škola budućnosti“ koju je pripremio  Razvojni program ujedinjenih nacija – UNDP BiH u saradnji sa tehnološkom kompanijom STEMI i Infobip kompanijom koja se bavi informatičkom tehnologijom.  

U jednogodišnjem projektu „Škola budućnosti“ koji je posvećen jačanju kapaciteta u oblasti vještačke inteligencije učestvovalo je preko 1000 učenika i 70 nastavnika iz 26 škola iz Bosne i Hercegovine koji su bili polaznici AI Chatbot programa.

Škola budućnosti je projekat UNDP uz podršku kraljevine Norveške. UNDP je opremio određene škole u Bosni i Hercegovini sa najnovijim tehnologijama i opremom za naše STEM kabinete“, rekla je Amira Bašić, mentorica tima i profesorica iz Tehničke škole u Zenici.

Chatbot je jedan od primjera primjene umjetne inteligencije u komunikaciji. Riječ je o računarskim programima s kojima komunicirate putem gotovo svih chat aplikacija, a koji pružaju pomoć ili pristup informacijama koje su vam potrebne na brz i jednostavan način, uz potpuno konverzacijsko iskustvo. Pobjednički chatbot je imao ulogu turističkog vodiča u gradu Zenici.

Naša tema je bila da napravimo Chatbot-a koji će voditi posjetitelje Grada Zenice kroz naš grad gdje će im pomoći da pronađu recimo neki hotel ili kafić ili možda neku historijsku lokaciju. Na ovom projektu smo radili od početka školske godine tj. nekih šest mjeseci. Radili smo većinom kod kuće ali dosta tog vremena smo proveli i na nastavi, na izradi ovog Chatbot-a“,  rekao je Abdurrahman Nidal Šahman, član pobjedničkog tima, učenik drugog razreda Tehničke škole u Zenici

Pobjednički tim Tehničke škole u Zenici su sačinjavali učenici Abdurrahman Nidal Šahman, Jusuf Skopljak i Ajnur Šabanović sa mentorima profesoricom Amirom Bašić i profesorom Edinom Heco. Timu je dodijeljena nagrada za pobjedničku školu iz oblasti umjetne inteligencije. (T.B.)