Održana Skupština Saveza udruženja penzionera ZDK

Savez udruženja – umirovljenika Zeničko – dobojskog kanotna je danas u zeničkom Domu penzionera održao redovnu godišnju izvještajnu skupštinu tokom koje su jednoglasno usvojeni svi pripremljeni izvještaji o radu u prošloj godini.

Male penzije, loša zdravstvena zaštita i težak socijalni položaj osnovni su problemi većine penzionera, rečano je tokom sjednice, uz napomenu kako će Federalnoj vladi i parlamentu biti upućeno konkrenti zahtjevi za bolji položaj i staus ove puplacije. Najviše pažnje delegatima tokom današnje sjednice Skupštine je privukao plan aktivnosti u ovoj godini utemeljen, između ostalog, i na zaključcima upravnih odbora Saveza penzionera Zeničko – dobosjkog kantona i Federacije BiH, koji su u osnvi usmjereni na rješavanje tri ključna preoblema: iznos penzije, socijalna i zdravstvena zaštita.

Mi tražimo da se izmjenama zakona liberalizuju uslovi za bolje, jače i veće procente za usklađivanje penzija. Ako ova naša inicijative ne prođe Federalnu vladu i federalni parlament, ako se ne usvoje izmjene i dopune koje tražimo, mi ćemo tražiti jednokratnu novčanu pomoć kao što to traže i druge zemlje, ovisno o visini penzije. Nadamo se da ćemo naići na razumijevanje, ali moramo imati na umu kakva je politička i ekonomska situacija u zemlji i okruženju, mada smo mi najredovniji i birači i glasači“, izjavio je Redžib Mehić, predsjednik Saveza penzionera Federacije BiH.

„U ZDK je oko 60 penzionera, od kojih 36.000 prima najnižu penziju od 570 KM, a u Federaciji BiH nešto više od 440 hiljada. Najjača su privreda koja puni budžetom, najredovnije platiše i glasači, čulo se, između ostalog danas tokom rasprave, a na pitanje kakav je odnos Federalne vlade prema njima, Mustafa Trakić kratko kaže:

„Odnos Fedealne vlade prema zahtjevima penzionera je ponižavajući“, kazao je Mustafa Trakić dodajući kako su Federalnoj vladi dali rok da do karaja juna krenu u izmjene i dopune zakona o redovnom i vanrednom usklađivanju penzija, a ako taj pritisak ne urodi plodom u septembru će izaći na masovne proteste diljem Federacije BiH. (S.G.)