Obilježena godišnjica stradanja Metee Jurić, prve civilne žrtve rata u Zenici

Na današnji dan prve ratne godine u Zenici je stradala prva civilna žrtva odbrambeno – oslobodilačkog rata dvogodišnja Matea Jurić. Nakon 32 godine počinioci nisu identifikovani niti procesuirani. Na mjestu stradanja u naselju Radakovo gdje je do te godine živjela zenička porodica Jurić brojne delegacije danas su položile cvijeće ističući da u ratu nema pobjednika, da su u ratu svi gubitnici, a posebno civili.

Malena Matea jedna je i prva od oko 170 civilnih žrtava rata Grada Zenice u ratu koji je trajao od 1992. do 1995. godine. Matein život ugašen je jednim zalutalim metkom od još – 32 godine poslije, nepoznatog počinioca.

Suada Kadrić, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata ¨92 -¨95 Zenica
istaknula je da je nedopustivo da počinioci nisu procesuirani ne samo u slučaju Matee već u još sedam slučajeva na području grada u kojem su stradali naši sugrađani.

Obraćali smo se više puta nadležnim sudskim institucijama u Sraajevu, ali bez uspjeha“, kaže Kadrić.

Brojne delegacije su danas položile cvijeće i odale počast nevinoj žrtvi: delegacija Grada Zenica, Udruženja civilnih žrtava rata 92 – 95, Udruženja porodica šehida i poginulih boraca, Jedinstvene organizacije boraca Unija veterana, Ratnih vojnih invalida, osnovne škole Skender Kulenović i političkih stranaka SDP i BHI u organizaciji Komisije za obilježavanje značajnih datuma Gradskog vijeća Zenice.

U ratu nema pobjednika, u ratu su s vi gubitnici, a ponajviše civili. U BiH je tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata stradalo više od 100.000 civila“, kazao je Vernes Menzilović, predsjednik Komisije.

Djevojčica Matea Jurić stradala je na samom početku rata i prilikom iseljavanja tadašnje kasarne JNA u Zenici. Njena porodica odmah je napustila svoj rodni grad i niko u udruženju civilnih žrtava rata, a kažu jako bi voljeli, nema kontakt s njima. (A. Huskić)