U pripremi tradicionalna manifestacija Ljeto u biblioteci

Krajem prošle godine otvorili smo dječiju čitaonicu i do sada smo u tom prostoru organizovali više od 50 programa, kazao je Nermin Ormanović, direktor Opće biblioteke u Zenici sumirajući prvi dio radne godine u ovoj ustanovi.

“Svakako smo ponosni što smo imali priliku ugostiti bh. pisca za djecu Fahrudina Kučuka koji je na zanimljiv način mališanima predstavio svoj rad, ugostili smo autore iz Makedonije. U okviru Zeničkog proljeća održali smo promociju knjige sugrađanina Arasa Borića „Mehanika ljubavi“, knjige koju smo mi objavili , takođe promocija knjige Rezaka Hukanovića „ Deseta vrata pakla“ je vrijedna pomena. Bilo je tu još puno promocija i događaja na koje smo jako ponosni  i nadam se da ćemo istim tempom nastaviti i u budućnosti”, dodao je Ormanović.

Novi projekti su već u pripremi. Ljeto u biblioteci je manifestacija koja se obilježava već 20 godina i kroz koju je prošlo nekoliko hiljada korisnika, uglavnom mladih ljudi. – Već smo pozvali mlade ljude uglavnom studente i učenike srednjih škola da se uključe u realizaciju ovogodišnjeg „Ljeta u biblioteci“. Želimo ih uključiti da se volonterski angažuju i vode neke od naših radionica. Naš cilj je uključiti što više mladih ljudi koji su ranijih godina pohađali neke od naših kurseva koji će, smatram, kaže direktor, na najbolji način podijeliti i prenijeti znanje i iskustva onima koji se odluče ljeto provesti sa nama.

I ove godine u okviru manifestacije „Ljeto u biblioteci“ bit će organizovani kursevi iz njemačkog i engleskog jezika. “Uglavnom bogat i sadržajan program koji će, nadam se, okupiti mlade ljude. I u drugoj polovini godine možemo reći da pripremamo za sve naše korisnike zanimljive sadržaje”, kazao je Nermin Ormanović, direktor Opće biblioteke u Zenici.

Projekat „Ljeto u biblioteci“ zvanično počinje početkom jula i trajat će do kraja augusta. (B.D.)