Međunarodno otvoreno prvenstvo i 19. atletske sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH

Svečanim defileom  i intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine danas je na Atletskom stadionu “Kambrovića polje” u Zenici počelo Međunarodno otvoreno prvenstvo i 19. atletske sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize BiH.

Ovogodišnje igre su najmasovnije do sada. Učestvuje 100-njak takmičarki i takmičara iz BiH, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Organizator igara je Savez paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Federacije BiH.

„Osnovni motiv organizacije igara jeste da ljudi sa onesposobljenjem izađu iz svojih kuća , da stvaraju socijalnu mrežu i da se druže sa svim ostalima osobama koje imaju slično onesposobljenje. Želimo da poboljšaju svoje zdravstveno stanje, to je prevashodno. Zatim ako znamo da je sport važan faktor rehabilitacije, kroz sportske aktivnosti neki od mlađih članova mogu biti i kandidati za paraolimpijske igre i paraolimpijski tim. Kao najvažniji motiv je u stvari da je sreća u pojedincu. Jer kada neko odluči da dođe da se druži  nema kompleksa. Tada smo postigli njegovo lično samopouzdanje, sreću i zdravlje“, izjavio je  dr. Mirsad Muftić, predsjednik Upravnog odbora Saveza paraplegičara FBiH.

Domaćin takmičenja je već tradicionalno Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica koji su i ove godine uložili maksimalne napore kako bi organizacija protekla u najboljem redu.

Igre je svečano otvorila premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić. Nakon svečanog otvorenja uslijedila su takmičenja u atletici (trke u kolicima 100, 200 i 400m, štafeta 4X100m) i bacačke discipline – kugla, disk, koplje i čunj, te takmičenje u šahu.

Prvenstvo se završava večeras podjelom diploma i priznanja  najuspješnijim pojedincima i ekipama.

Partner igara je BH Telecom, a pokrovitelji su Grad Zenica i Zeničko-dobojski kanton. (M. P.)