Ekonomska škola Zenica slavi 65. rođendan

Ekonomska škola Zenica danas je prigodnim programom uz prisustvo brojnih zvanica i učenika obilježila svoj veliki jubilej-65. godišnjicu postojanja i rada.

U svom decenijskom radu iz ove obrazovne ustanove stasale su 62 generacije uspješnih stručnjaka prepoznatih širom svijeta. Danas nastavu u ovoj obrazovnoj ustanovi pohađa 340 učenika raspoređenih u šest odjeljenja. U okviru ekonomske struke obrazuju se učenici stručnog zvanja ekonomski tehničar, bankarski tehničar, finansijski tehničar i komercijalist, te stručnog zvanja hotelsko-turistički tehničar.

“Naši učenici su prepoznati ne samo u ovome gradu, BiH, nego širom svijeta. Cilj nam je kao i svim drugim školama u ovim teškim vremenima upisati dovoljan broj učenika u ovoj školskoj godini. Radimo mnogo na promociji i afirmaciji škole, a ovih dana imamo mnogo aktivnosti u okviru Dana Ekonomske škole u Zenici”, kazala je Nada Kajić, direktorica Ekonomske škole Zenica.

Istražujući tržište rada, potražnju i interesovanja mladih ljudi Ekonomska škola došla je na ideju da ponudi novi smjer Ekonomsko-informatički tehničar, koji je otvoren od ove školske godine, što se pokazalo, kako ističu u ovoj Školi, punim pogodkom, obzirom na potrebe tržišta rada. Također, istraživanja su pokazala da zanimanje ekonomski tehničar se ubraja u top deset zanimanja u BiH.

“Naši učenici mogu pronaći posao i u BiH, ali i inostranstvu. Sve češće dolaze po svjedodžbe i potvrde da su pohađali ovu Školu. Napominjem i da sarađujemo sa preko 20 privrednih subjekata kod kojih naši učenici obavljaju praktičnu nastavu, i ovim putem im se zahvaljujem”, naglašava Kajić.

“Dobra škola, prijatelj je djeteta”-moto je pod kojim Ekonomska škola Zenica zasniva svoj rad, čemu svjedoči i mladi Haris Telalović, učenik ove Škole, koji nam je rekao da Ekonomska škola omogućava ostvarivanje snova svih svojih učenika. (M.H.)