Obilježana godišnjica stradanja civila u naselju Crkvice

Otkrivanjem spomen ploče i polaganjem cvijeća porodica, prijatelji, komšije i predstavnici Udruženja i vlasti obilježili su 30 godina od stradanja devet civila u naselju Crkvice.

“Na današnji dan 1993. godine od granate ispaljene sa agresorskih položaja na uže jezgro Zenice poginulo je devet civila, a na desetine teže i lakše povrijeđeno. Ono što je važno naglasiti jeste da ni danas, 30 godina kasnije za ovakve zločine još niko nije odgovarao. Sa ovog mjesta poručujem svim nadležnim institucijama da ponovo pokrenu procese kako bi se napokon pravda zadovoljila i kako bi barem one porodice koje su izgubile svoje voljene imale barem moralnu satisfakciju”, kazao je između ostalog Vernes Menzilović, predsjednik Komisije za obilježavanje značajnih datuma Grada Zenice.

Spomen ploča podignuta je uz zalaganje I podršku Gradske uprave. Osim članova porodice cvijeće na spomen obilježje položile su delegacije civilnih žrtava rata, predsjednik Mjesne zajednice Crkvice, porodice šehida, Organizacija demobilisanih boraca 92-95, Organizacija ratnih vojnih invalida, delegacija Grada Zenica, Gradski odbori SDP Zenica I Narod I Pravda Zenica. (B.D.)