Održan historijski čas o Srebrenici za učenike završnih razreda u Zenici

Historijski čas na temu počinjenog genocida u zaštićenoj UN zoni Srebrenica održan je danas za učenike završnih razreda u Srednjoj mješovitoj školi „Mladost“ Zenica.

Historijski čas bit će organizovan u završnim razredima svih srednjih škola na području kantona a u cilju čuvanja naše istorije. Nakon intoniranja državne himne Ćamil Duraković, preživjela žrtva genocida i bivši načelnik Srebrenice govorio je mladim ljudima o svom životnom putu kao i o svim nesrećama koje su zadesile narod Srebrenice.

“Ovo je moj doprinos vama jer želim da se nikad i nikome ne ponovi Srebrenica, a jedino se to može dogoditi ukoliko njegujemo tradiciju i čuvamo od zaborava naše žrtve. Dok s jedne strane imamo sistemsko negiranje i relativiziranje, s druge strane naša je obaveza da svoje buduće generacije obrazujemo da znaju šta se to desilo u Srebrenici a u svrhu prevencije nekih novih genocida”, kazao je Duraković.

“Važnost ove teme jeste što mlade generacije do sada nisu imale priliku slušati časove ovog tipa jer u nastavnom planu i programu mi nismo još prezentovali ovakve teme i nadam se da će ovo biti uvod i početak jedne priče gdje će genocid u Srebrenici kao i cijeli rat polako ulaziti na vrata našeg nastavnog plana i programa”, kazao je Mirza Hasagić, jedan od današnjih predavača i profesor Tehničke škole.

Mirza Hasagić

Ovakva predavanja trebala bi biti kontinuirana i obaveza je cjelokupne javnosti da ukazuje na važnost i značaj sjećanja na žrtve u Srebrenici, a sve u cilju da se nikad i nikome ne ponovi Srebrenica, zaključak je današnjeg predavanja. (Belinda Dorić)