ArcelorMittal ne bježi od odgovornosti za izlijevanje kolektora

Grad Zenica i kompanija “ArcelorMittal” Zenica pokušat će dogovorno riješiti spor zbog šteta nastalih izlijevanjem otpadnih voda iz industrijskog kolektora, a koji je u nadležnosti te kompanije – najavio je to za Fenu gradski pravobranilac Zenice Zlatko Osmanović.

“Očigledno je da taj kolektor, kao odvodni kanal, zato što nije bio očišćen i nije mogao primiti ogromne količine vode, izazvao plavljenje okolnih kuća i drugih objekata. Postoje svi elementi odgovornosti “ArcelorMittala” i za mene kao pravobranioca to nije sporno” – kazao je Osmanović.

Dodao je da je delegaciji te kompanije na sastanku predočio nalaze gradskih inspekcija i Komisije za procjenu šteta.

“Naša je komisija dobila 20-ak zahtjeva iz Tetova, a najviše šteta bilo je na kućama. Ima šteta i na automobilima. Ali, koliko sam vidio te zaključio iz našeg razgovora, oni i ne bježe od toga da učestvuju u isplati šteta ljudima iz Tetova. Koliko znam, “Mittal” je društveno odgovorna firma, a i činjenica je da su odmah poslali svoje kamione da čiste kolektor” – ističe Osmanović.

On smatra da će kompanija svakako pokušati izbjeći tužbe i loš publicitet te dodatne sudske troškove, a novi sastanak najavljuje kada Komisija za procjenu šteta Grada Zenice okonča posao na utvrđivanju svih šteta.

“Komisija je do sada završila otprilike pola posla. “ArcelorMittal” je, također, formirao svoju nezavisnu komisiju. To je njihova kompanijska politika, a te su dvije komisije u saradnji” – ističe Osmanović.

Direktorica Javnog preduzeća za prostorno uređenje Grada Zenice Lejla Brljevac, navodi Osmanović, ugrubo procjenjuje da su štete u tom naselju na nivou između 120.000 i 200.000 KM. Grad je već interventno za 14 domaćinstava iz tog naselja, odlukom gradonačelnika Fuada Kasumovića, odobrio isplatu po 1.500 KM.

Ukupne štete od proteklih, februarskih poplava i klizišta na području Grada Zenice, gdje je od 3. do 13. februara na snazi bila i vanredna situacija od prirodne nepogode, iznose oko 2,6 miliona KM.

“Nećemo dozvoliti da, kao prilikom prirodne nesreće iz 2014. godine i kada nismo naplatili oko tri miliona KM za štete, ovog puta ne naplatimo angažman mehanizacije i troškove saniranja šteta” – najavljuje Osmanović.

izvor: Vijesti.ba / FENA