Kako do udžbenika za školu

Prema spisku odobrenih udžbenika za školsku 2018. – 2019. godinu objavljenom početkom mjeseca na službenoj stranici Federalnog ministarstva obrazovanja jedina promjena u odnosu na prošlu školsku godinu bi trebala biti novi udžbenik iz geografije za 9. razred osnovne škole.

Objavljen je u januaru i javni konkurs za pribavljanje rukopisa udžbenika geografije za 9. razred, a kao napomena stoji obavijest da će udžbenik korišten ranijih godina važiti do završetka realizacije javnog konkursa. Dakle, stari udžbenici geografije za deveti razred važit će sve dok se u knjižarama ne pojave novi. Ostali udžbenici i za osnovne i za srednje škole su od istih autora kao i ranijih godina. To umnogome olakšava nabavku, a u Asocijaciji srednjoškolaca već imaju ustaljen ritam nabavke udžbenika.

U Prvoj gimnaziji u Zenici je tradicija da mlađi učenici uzimaju udžbenike od starijih učenika, kaže Šerefuldin Suliman Abdalla, član Asocijacije Lokalnog tima Zenica.
Ipak, u knjižarama kažu da nove udžbenike neće nabavljati sve dok škole ne objave spiskove – praksa na koju su roditelji već navikli poučeni ranijim iskustvima. Za porodice koje za svoje školarce nabavljaju polovne udžbenike računica je jasna – dvostruko manje će koštati polovni od novih.

– Najskuplji su udžbenici za strane jezike,koštaju 30 maraka. Inače, kada kupujemo polovne udžbenike otprilike su po komadu 10KM. Tako da za 4. razred Prve gimnazije treba izdvojiti oko 80KM. Kada kupujete nove udžbenike koštalo bi vas najmanje 150 maraka, priča nam Šerefuldin, napominjući da je sebi već obezbjedio polovne udžbenike.

Inače, kantonalna ministarstva su dužna nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe koji pohađaju peti razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja. Obaveza je to prema ugovoru sa Federalnim ministarstvom, za što je ove godine izdvojeno nešto više od pola miliona maraka.
(A. Huskić)