Mizeran broj žena nositeljica listi za Opće izbore

Opet imamo mizeran broj žena – nositeljica kandidatskih listi za predstojeće Opće izbore. Razlog tome je odavno jasan: liste formiraju isključivo muškarci. Ravnopravan broj oba spola u organima odlučivanja svih političkih partija doprinijet će ne samo boljoj uključenosti žena u političke procese, već i promjeni patrijarhalnog bh. društva.

Borkinje za ženska, ali i prava svih marginaliziranih grupa u modernoj bosanskohercegovačkoj demokratiji sve glasnije poručuju: ovdašnjoj politici treba više žena. Skloni smo vjerovati da su upravo te poruke utjecale na javno mnijenje.

U anketi koju smo danas radili na ulicama Zenice i sugrađani i sugrađanke su pozitivno odgovorili na pitanje o većoj prisutnosti žena u politici. Smatraju da su žene dovoljno pametne kao muškarci, ali da su kao majke više zabrinute i usmjerene prema boljoj budućnosti, te da su od strane muških kolega uglavnom disrkiminrane.

Dan nakon što su ovjerene kandidatske liste u Centralnoj izbornoj komisiji iz Istinomjera su poručili: mizeran je procenat od 16 posto žena nositeljica listi prema svim novoima vlasti u BiH. Pogotovo ako znamo da ih je na listama 40 posto. Prema riječima direktorice fondacije koja se godinama sistematski bavi problematikom prava žena u našem društvu prvi razlog za taj mizeran procenat je taj što kandidatske liste fomiraju isključivo muškarci.

Drugi razlog je taj što žene nemaju kriminalnu prošlost koja je očito vrlo važna kada se napreduje na partijskoj ljestvici. I treći razlog, koji je izuzetno dubinski je taj što smo izuzetno patrijarhalno područje u kojem se očekuje da žena radi – donese plaću, i onda po dolasku kući do kasnih noćnih sati obavlja sve kućanske poslove, dok muškarac, nažalost, to ne mora, kaže Dženana Aladžuz, direktorica Infohous-a.

Rješenje Aladžuz vidi u ravnopravnom broju oba spola u rukovodstvima svih političkih partija, što bi kaže započelo i proces promjene patrijarhata u BH društvu.

Ipak, nešto veći je procenat žena nositeljica na listama za Skupštinu Zeničko-dobojskog kantona u odnosu na sve kandidatske liste u BiH. Oko 20 posto njih. Stranke koje su za izbornu jedinicu 4 kandidirale žene – nositeljice listi su: Nezavisna bosanskohercegovačka lista, Naša stranka, Narod i pravda, Liberalna stranka i Stranka za Bosnu i Hercegovinu.
(A. Huskić)