Prva zenička radio drama „Zenoir“

U petak u emisiji Popodne s Vama gost je bio Abas Hamzi, mladi i kreativni Zeničanin, koji se najčešće bavi dramskom umjetnošću i muzikom.

Povod za gostovanje bila je zenička radio serija „Zenoir“, u produkciji „Radio Active“.

U prostorijama ovog radija, Hamziju i njegovim prijateljima Dariju Kusturi i Kenanu Beganoviću sinula je ideja da napišu radiju dramu. Na početku, svako od njih trojice imao je po jednu ideju: Kenan je želio da rade na noćnom programu i smišljaju uspavanku, Dario je više bio za neki humor, dok je Hamzijevu pažnju privukla misterija i horor. Njih trojica odlučili su se naći na sredini, te zajedno raditi na detektivskoj zeničkoj priči.

Zanimalo nas je šta znači Zenoir, a Hamzi objašnjava kako je ime nastalo po uzoru na noir, crno-bijele kriminalističke filmove, nastali u razdoblju 1930-1950. godine. Na noir, dodali su ze, kao Zenica, i dobili Zenoir.

Radio drama “Zenoir” je još u prvoj pilot epizodi srušila sve rekorde slušanosti na radiju Active, te je privukla pažnju velikog broja mladih Zeničana i Zeničanki.

„Ova serija je većinom za zeničku publiku, jer se spominju na primjer mjesta iz Zenice, govori se zeničkim slengom i slično”, pojašnjava Abas.

„Zenoir“ je priča o dva detektiva, koja imaju istoimenu agenciju. Ova detektivska priča počinje dolaskom jedne bogate gospođe, koja želi da prijavi nestanak svoga supruga.

Glasove za radio dramu su posudili, pored Darija, Kenana i Hamzija, još i Ernad Bihorac, Aldin Vrškić, Igda Jarić, Hamzijeva nena Senada.

Radio drama traje oko nekih 15 minuta po epizodi, a Hamzi najavljuje da će ih biti osam u prvoj sezoni. Premijera nove epizode emituje se svake nedjelje od 18:00 h. Reprize možete poslušati u sljedećim terminima: utorkom od 21:00h, srijedom od 21:15h i četvrtkom od 22:30h. (Ajna Nikontović)

Kompletan razgovor iz emisije Popodne s Vama pogledajte na našem youtube kanalu: https://youtu.be/79CIZRSyyz4