Izložbom fotografija “Crveno” otvoren 5. “Cabaret Winter Fest”

 

U subotu je u prepunom Cabaret clubu otvoren peti, jubilarni, zimski festival “Cabaret Winter Fest”. Iako bez ikakve press konferencije, što je do sada bilo uobičajeno za ovaj festival, organizatori, braća Petrović, Ivan i Andrija, uspjeli su da Cabaret club bude dupke pun, kako posjetitelja, tako i dobre pozitivne atmosfere.

Prva noć festivala je bila u znaku “CRVENOG” jer je upravo to naziv i izložbe fotografija “CRVENO”, polaznika Škole umjetničke fotografije Zenica koju vodi magistrica dokumentarne fotografije Dijana Muminović. A skupa sa tom izložbom postavljena je i izložba “Mi gradimo Zenicu”. Tako da su organizatori već na prvoj noći dali do znanja da će ovo biti festival poseban u svakom smislu. Ovo je jedini neprofitni festival općenito, koji braća Petrović, kao privatni sektor, organizuju već petu godinu, tradicionalno.

“Budući da je za svaki festival bila press konferencija, a svaki želimo da bude drukčiji nego prethodni, odlučili smo da prvu noć festivala otvorimo bez zvanične press konferencije, da dokažemo sebi, da li ovaj festival treba gradu i jesmo li išta uspjeli izgraditi u ove četiri prethodne godine. Drago nam je vidjeti ovoliko popunjenu salu Cabaret cluba i to nam je znak da radimo ispravan posao i nastavit ćemo i dalje da ga organizujemo, bez obzira da li imali podršku od bilo koga, jer sa ovim festivalom radimo na promociji, kako pojedinaca i raznih udruženja, tako i na promociji samog grada” – uvodne su riječi Petrovića na otvorenju izložbe.

Dijana Muminović je bila vidno uzbuđena i kazala nam je da joj čast otvoriti jedan ovakav festival, gdje su zvanično i proslavili svoj prvi rođendan škole fotografije.

“Zašto baš crveno pitate se? Iz razloga što je to boja ljubavi, a u ovu izložbu je uloženo mnogo ljubavi. Međutim to je i boja u svijetu fotografije, ali i na neki način boja našeg čeličnog i radničkog grada. Kada su me pozvala braća Ivan i Andrija i Milenko Šećerović, bez razmišljanja sam pristala biti dio ove zimske priče sa mojim učenicima. Hvala im što podržavaju ovu školu i daju nam motivaciju da ne smijemo stati” – kazala je Dijana.

“Postavka ovih djela sa mnogo crvenih tonova i kompozicija u kojima su uspjeli spojiti likovnu formu i fotografiju. Oni su umjetnici u duši i srcu sa djelima u kojima je primjetan kvalitet u kontinuitetu i snaga njihovog umjetničkom izrazu je u tome što imaju slobodu u stvaranju, pri čemu izlaze iz osnovne dimenzije fotografije a to je dokumentarnost. Za njih sam rekao da bi legendarni majstor umjetničke fotografije Čedo Paunović bio ponosan na njih i zaista je tako kad vidite njihova djela.

Zato je u selekciji umjetničkih programa škola fotografije Zenica uvrštena da svojom izložbom otvori kultni 5.CABARET WINTER FEST.Ono što treba posebno istaći je i odlična organizacija Brand by braća Petrović kao i ambijent Cabaret Cluba koji je postao dio urbane Zenice” – kazao je za naš portal Milenko Šećeroviić, selektor likovnih izložbi i umetničkih fotografija ovoga festivala.

Učesnici izložbe “Crveno” su:

Mirsada Karić-Hodžić, Besima Šunjala, Đurđica Levarda-Mirković, Amina Hrustić, Vedada Pojskić,Melisa Kadić, Azemina Nišić, Merima Medžić, Nevena Duranović, Lamija Švraka, Iman Imamović i Nejra Turčinović, a na drugoj izložbi,fotografije su Manuela Nikolića, Derviše Zahirović,Sabine Hamzić, Ajdina Drine i Iveka Arapovića.

Izložbu možete pogledati svaki dan do subote kada slijedi druga izložba,a organizatori su zvanični press najavili za polovinu ove sedmice.