Uspješno realizovana obuka pripadnika Uprave policije MUP-a ZDK iz oblasti kontradiverzione zaštite

????????????????????????????????????

U periodu od 19.11. do 30.11.2018. godine, u Centru za obuku policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, sprovedena je obuka iz oblasti kontradiverzione zaštite.

Ovo stručno osposobljavanje i usavršavanje policijskih službenika sastojalo se od teoretskog i praktičnog dijela, gdje su u okviru teoretskog dijela, na održanim predavanjima, obrađene teme terorizma, osnovnih pojmova kontradiverzione zaštite, vrste i načina vršenja kontradiverzionih pregleda, postupanja u slučaju bombaške prijetnje, procedura istrage na mjestu eksplozije i dr.  U praktičnom dijelu obuke su demonstrirane procedure vršenja kontradiverzionog pregleda vozila, otvorenih i zatvorenih prostora, pregled eskorta vozila, vršenje uviđajnih radnji na mjestu eksplozije, kao i tehnike prikupljanja i izuzimanja dokaznog materijala. Predmetnu obuku su sproveli službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ, koji između ostalog posjeduju potrebna znanja i vještine iz ove oblasti.

Tokom sprovođenja naznačene obuke ostvarena je i saradnja sa Federalnom upravom civilne zaštite, čiji su pripadnici održali predavanje na temu zakonske regulative u oblasti uklanjanja i uništavanja eksplozivnih sredstava, procedura za izvlačenje žrtava minske nesreće, kao i na temu poznavanja eksplozivnih sredstava upotrebljavanih na prostoru Bosne i Hercegovine. U praktičnom dijelu obuke su demonstrirane procedure obilježavanja, uklanjanja i uništavanja eksplozivnog sredstva.

Prilikom obilaska poligona za obuku, policijski komesar Šut Semir se neposredno na licu mjesta informisao o dinamici i kvaliteti izvedene obuke, te je u svom obraćanju istakao kako je ova obuka pokazatelj napora koji se ulažu na usavršavanju i obučavanju pripadnika policije, a da zajedničke aktivnosti sa pripadnicima Federalne uprave civilne zaštite predstavljaju nastavak dosadašnje upješne saradnje. Takođe je naglasio da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kojom rukovodi, otvorena sa sve vidove saradnje i projekte sa drugim institucijama i subjektima u društvu, posebno onim koji u osnovi svog rada i djelovanja imaju prvenstveno zaštitu života i imovine građana.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje