Projekat smanjenja faktora rizika za zdravlje

Sastanak predstavnika Lokalne akcione grupe Grada Zenice formirane u sklopu Projekta smanjenja vodećih faktora rizika za zdravlje u BiH, održan je u Zenici. Osnovni cilj projekta je smanjenje vodećih faktora rizika za zdravlje stanovništva od nezaraznih bolesti kroz unapređenje kontrole duhana i alkohola, te programa ishrane i fizičke aktivnosti.

“Stanovništvo naše države ima probleme u ishrani, konzumiranju duhana i alkohola, te nekorištenju sportskih aktivnosti”, kazala je doktorica Vildana Doder, pomoćnica ministra za implementaciju projekata, Federalno minstarstvo zdravstva, dodajući da je fokus najviše na ovisnosti o duhanu kao jedne od najrasprostranjenijih bolesti ovisnost, a u duhu i svjetlosti prijedloga jednog od novih zakona. Zakona o apsolutnoj zabrani duhana i duhanskih prerađevina.

“Naša je namjera da kroz ovaj projekt pokažemo da je Zenica grad koji brine za svo stanovništvo i zato želimo da ovaj projekt proširimo na mnogobrojne učesnike. Na ovom projektu radimo više od godinu dana i pokušavamo da pojedine aktivnosti i programe povežemo i napravimo sistem kojim ćemo na isti način da ga provodimo”, kazao je Zijad Softić, kooridinator Lokalne akcione grupe Zenica.

Projekt finansira Vlada Švicarske, putem Švicarske agencije za razvoj i saradnju i nadzor Svjetske banke. (D.S.)