Kasumović: Neophodno uvođenje novih tehnologija u izborni proces

Nakon što je proteklih dana u više navrata javno izrazio nezadovoljstvo izbornim procesom održanim nedavno u Bosni i Hercegovini, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović na više je adresa uputio Inicijativu za finansiranje uvođenja novih tehnologija u izborni proces.

Gradonačelnik Kasumović kako je i najavio, od releventnih domaćih i međunarodnih institucija zatražio je da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema.

„Jedan od načina kojim je moguće vratiti povjerenje u izborni proces i kredibilitet, obezbjediti tačnost izbornih rezultata i smanjiti mogućnost manipulacije izbornim procesom je upotreba informatičko- tehnoloških rješenja. Smatramo da bi nabavka i instalacija elektronskih glasačkih mašina, odnosno skenera, kao provjerenih savremenih uređaja za elektronsko glasanje, te uvošenje video nadzora na biračka mjesta značajno doprinijelo smanjenju manipulisanja voljom birača, te vraćanju povjerenja u izborni proces i integritet, nepristrasnost i profesionalizam izborne administarcije. U nastojanjima da damo svoj doprinos, kada je u pitanju finansijski aspekt ovog problema, Gradska uprava na čelu sa Gradonačlenikom spremna je da planira i obezbjedi sredstva u budžetu za nabavku skenera, video nadzora i drugih vidova tehničko- tehnoloških rješenja za 142 biračka mjesta u osnovnoj izbornoj jedinici Zenica. U suprotnom, ukoliko se do lokalnih izbora 2020. godine, ne postignu nikakva unapređenja izbornog procesa, biću prinuđen pozvati građane da ne glasaju na tim izborima”, naveo je, između ostalog, gradonačlenik Kasumović u svojoj inicijativi, upućenoj Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Uredu visokog predstavnika u BiH i Uredu Vijeća Evrope u Sarajevu.