Održana jednodnevna radionica na temu “Izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju”

U Zenici je održana radionoca na temu „Izvještavanje o rodno zasnovanom nasilju“. Cilj radionice je da pomogne i olakša medijima u državi izvještavanje o nasilju nad ženama.

Kako je istaknuto na današnjem jednodnevnom treningu, odgovorno medijsko izvještavanje ne može zaustaviti, niti riješiti problem nasilja nad ženama, ali može doprinijeti da javnost aktivnije reaguje na slučajeve nasilja, te da se uključi u prevenciju.

Nasilje nad ženama nije izolovani incident koji je izazvao „ludi” partner, već društveni problem. Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici je međunarodni ugovor sastavljen pod okriljem Vijeća Europe, a koji je potpisan 11. maja 2011. godine u Istanbulu poznat je i kao Istanbulska konvencija. Cilj konvencije je, da se zakonski okviri u sklopu države moraju prilagoditi postojećim dokumentima za brobu protiv rodno zasnovanog nasilja. Bosna i Hercegovina je potpisala i ratificirala ovu konvenciju 12. marta 2012. godine, navodi se u Priručniku za izvještavanje o rodno zansovanom nasilju, autorice Slobodanke Dekić.

-Obzirom da su mediji takozvana sedma sila, imaju ogromnu moć da utiču na oblikovanje društva. Mi smatramo da na njima leži ogromna odgovornost koja dolazi s tom moći u izvještavanju o ovim slučajevima i o ukazivanju na ovaj problem. Obzirom da smo mi duboko tradicionalno i patrijarhalno društvo u kojem je normaliziran taj, potpuno nenormalan način ponašanja, odnosno normalizirano je nasilje, mi moramo svakodnevno da skrećemo pažnju, koliko je to ustvari zaista problem, a ne privatna stvar. Također smatram da mediji imaju jednu od ključnih uloga u tome, kazala je Hatidža Gušić, projektna koordinatorica iz Media Centra Sarajevo.

Načini koji mogu pomoći, jeste veća promocija incijativa koje rade na prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i izbjegavanje korištenja stereotipa u prikazivanju muškaraca i žena, rečeno je na današnjoj radionici.

Jednodnevnu radionicu organizovao je Media Centar Sarajevo, uz podršku UN Women ureda u BiH, a uvodničarka je bila Velida Kulenović, reporterka Radija Federacije BiH.

(Delila Suljić)