Udruženje nacionalnih manjina zatražilo vraćanje cijene kirije za socijalno stanovanje

Udruženje nacionalnih manjina Grada Zenice održalo je danas sastanak sa predstavnicima misije OSCE-a u BiH i Ureda ombudsmana za ljudska prava.

Govorilo se o odluci Gradskog vijeća iz decembra prošle godine o povećanju cijene kirije na ime socijalno-neprofitnog stanovanja za 100 posto, te problemu zapošljavanja pripadnika romske populacije.

Odluka Gradskog vijeća o povećanju kirije na ime socijalno-neprofitnog stanovanja sa pola, na jednu konvertibilnu marku po kvadratnom metru, dovela je petočlanu porodicu Tahirović u izuzetno tešku materijalnu situaciju. Odluka je neprihvatljiva, tim prije jer se ni u jednom gradu ne plaća kirija na ime socijalno-neprofitnog stanovanja, rečeno je tokom sastanka.

Iz Udruženja nacionalnih manjina ukazali su i na druge brojne probleme sa kojima se suočavaju pripadnici romske populacije u svakodnevnom životu.

Od predsjedavajućeg Gradskog vijeća i gradonačelnika Zenice zatraženo je povlačenje sporne odluke, koja je usvojena krajem decembra prošle godine, ali i provođenje mjera koje bi omogućile da romska populacija ima ravnopravan pristup obrazovanju, zapošljavanju i ostvarivanju prava na zdravstveno osiguranje. (R. Šabanović)