Brojne premijere, više stotina različitih programa i festivalske nagrade obilježile 2023. u BNP-u

Iza Bosanskog narodnog pozorišta je još jedna pozorišna i koncertna godina za koju sa razlogom mogu reći da je bila uspješna.Brojne premijere i više stotina različitih programa te festivalskih nagrada to i dokazuju.

U protekloj godini,po riječima direktora BNP-a,Miroljuba Mijatovića,nakon godina korone uspjeli su vratiti svoju publiku u sale.Imali su sedam premijera i 250 različitih programa.Realizovan je 22-gi Festival BH drame i štampana knjiga sa tri dramska teksta koja su proglašena najboljim na njihovom natječaju za najbolji BH dramski tekst. “ Pored niza gostovanja po Bosni i Hercegovini te Zeničko-dobojskom kantonu gdje smo svaki grad posjetili i odigrali predstave u njemu,imali smo značajno gostovanje u Berlinu sa našom predstavom „Moja fabrika“. Zeničko pozorište je realizovalo i smotre dramskog stvaralaštva za osobe sa poteškoćama u razvoju te za vrtiće i osnovne i srednje škole.

“Na jedno smo posebno ponosni. To je projekat Kreativne Evrope kojem je BNP Zenica nosilac.To je „Sexual theater“,zapravo feminističko čitanje klasika“.  Sa svojim predstavama nastupili su na nizu festivala i osvojili brojne nagrade.Najviše je pripalo premijernoj predstavi „Tri dana“.U novu godinu ulaze radno.“Već krajem mjeseca januara imaćemo premijeru predstave „Medeja“ u režiji Stevana Bodrože.Za našu publiku pripremamo jednu komediju a polako ulazimo i u pripreme 23-ćeg Festivala bosansko-hercegovačke drame“.  U BNP se nadaju brzom okončanju radova na rekonstrukciji krova mada će trebati dosta vremena da se krovna ploča od rigipsa u potpunosti osuši. (D.T.)