Atletski klub Zenica tokom januara počinje pripreme za narednu sezonu

Atletski klub Zenica tradicionalno tokom januara svake godine započinje bazične pripreme svojih takmičara.

Na sastanku Stručnog štaba odlučeno je i ove godine zenički atletičari putuju u svoje već stalne baze u Baru i Makarsku. Zimske pripreme koje zvanično počinju 14 januara, na koje putuje   15 atletičara .

U Italiji je već najbolji bh atletičar Amel Tuka .Bacač koplja, Dejan Mileusnić za koji dan putuje u Ameriku  u svoju stalnu bazu. Mesud Pezer je već obavio desetodnevne pripreme u Beogradu ali i on za koji dan ponovo ide u Beograd gdje ima odlične uslove.Trener Mehmed Skender vodi svoje bacače u Bar u Crnoj Gori , jer tamo postoje odlični uslovi za bacačke discipline.U Makarsku idu treneri Elvir Krehmić,Hamza Alić,Miroslav Ubiparip i moja malenkost Aziz Kevelj.Dole će ići trkači i bacači.“izjavio je za Zenicainfo.ba,Aziz Kevelj, sekretar AK Zenica.

Već skoro  dvije decenije Zenica je imala najbolje uslove  u našoj zemlji za atletiku.Međutim prema novim pravilima Svjetske i Evropske atletske asocijacije sve staze na kojima se organizuju državna i međunarodna takmičenja moraju biti certificirane i uspunjavati određene uslove kako bi rezultati bili priznati.Staza na Kamberovića polju je izgubila taj certifikat čime je dovedena u pitanje organizacija  takmičenja u 2024 godini.

Nažalost što Zenica ima najbolje uslove za atletiku naša staza nije  certificirana, zapravo izgubila je taj certifikat.Ona je davno urađena pa je poslije došlo do određene rekonstrukcije.Međutim i to je bilo prije par godina.Mi ćemo nešto morati uraditi na tom planu.Pitanje je da li ćemo i ovo dvoransko takmičenje ovdje održati.Čak i juniorsko i seniorsko prvenstvo u atletici koje godinama održavano u Zenici , vjerovatno ove godine neće moći da se organizuje upravo zbog certificiranja.“kazao je Azizi Kevelj.

U atletskom klubu Zenica su uvjereni da će u junu  organizovati svoj tradicionalni Međunarodni atletski miting  Zenica 2024 , koji će ove godine imati svoje 15.izdanje. (M.P.)