SDP ZDK prezentovao izvještaj o radu ministara u Vladi i zastupnika u Skupštini ZDK

Kantonalni odbor Socijaldemokratske partije Zeničko-dobojskog kantona prezentovao je izvještaj o radu ministara u Vladi i zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona u proteklih deset mjeseci. Također, tokom press konferencije bilo je govora i o, kako su kazali nezakonitoj smjeni kantonalne Vlade.

“Ova vlada je dobro radila. Po prvi put smo imali Vladu koja je realizovala projekte u svim općinama za razliku od nekih prethodnih. Ova Vlada je posjetila sve općine i gradove kantona, mene ranija Vlada niti jedna nije posjetila kao načelnika općine. Ono što treba svaka Vlada i skupštinska većina činiti jeste posmatrati sve građane jednako”, kazao je Mirsad Mahmutagić, predsjendik KO SDP-a, te dodao da se većina nije raspala zbog sukoba njega i predsjednika BHI Fuada Kasumovića.

“Ja nemam potrebe da pričam o bilo kakvih ličnim sukobima sa gospodinom Kasumovićem. Ja sam predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a realizujem odluke i zadatke koje donosi kantonalno predsjedništvo i kantonalni odbor. Mi kao politički subjekt koji je činio bivšu većinu smo bili najiskreniji, poštovali smo sve dogovore sa koorodinacije koja je praktički bila političko tijelo koje je upravljalo ovom većinom. Mi smo ozbiljna politička partija i moj zadatajk je bio da realizujem odluke organa stranke. Ono što se želi predstaviti kao sukob mene i gospodina Kasumovića, odnosno SDP-a i BHI-a, jedino tačno je da su BHI na žalost, napustila tri zastupnika i da se to nije desilo sigurno bi sačuvali većinu”, zaključio je Mahmutagić.

Zastupnik ove partije u Skupštini ZDK Mladen Simić kaže da je nova Vlada nezakonita i da nema legitimitet.

“Činit ćemo sve što možemo, imamo obavezu prema građanima i vladavini prava da uputimo na sve relevantne adrese i sudske instance putem apelacije ocjenu za zakonitost i ustavnost imenovanja nove Vlade i svih akata koji su prethodili novoj skupštinkoj većini. Da smo u pravu i da su vladajući svjesni da su vrlo perfidno iskoristili ono što ne stoji u zakonu, a stoji u Ustavu predočili u sastav nove Vlade tako izigravajući Ustav, odnosno ne poštujući ustav i zakonitost tako da imenovanje nije u skladu sa navedenim”, kazao je Simić.

Simić za novu većinu kaže da je interesna skupina.

“Recimo imate tri ministra čak ih dovoze prvi dan na posao, znači imamo tri zastupnika koja imaju tri ministra. To se zna javno, to više niko i ne krije. Imamo ljude koji su tu prijatelji, komšije, kumovi ne znam već šta koji su se tu sklopili, našli zajedničke ruke, kolege iz SDA su to iskoristile, koju će cijenu platiti, mi je nismo htjeli platiti, ne bi nikad”, zaključio je Simić.  (N.G.)