Obnovljen sporazum između Grada Huneodara i Grada Zenica iz 1974. godine

Delegacija iz Grada Huneodara, Republika Rumunija, posjetila je Gradsku upravu Zenica.

Delegacija iz Rumunije se susrela sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem i njegovim saradnicima, kojom prilikom je upriličeno potpisivanje Partnerstva između Grada Zenica i Grada Huneodara u Rumuniji.

Prije svega sam presretan i zadovoljan zato što je delegacija došla. Mi smo sa ovim gradom od 1974. godine bili pobratimi gradovi. Međutim, i ratno vrijeme i sve poratno danas smo potpisali sporazum jer oba, i naše Gradsko vijeće i Gradsko vijeće Huneodare je usvojilo da obnovimo taj sporazum. Sa načelnikom smo razgovarali veoma prijateljski jer Rumunija je prijateljska država Bosne i Hercegovine. Razgovarali smo o raznim vidovima saradnje dva grada. Osvrnuli se na sve segmete, od sporta, kulture, privrede i nadam se u narednom periodu, ovo danas što smo dogovarali, da će doći do razmjene kulturnih društava, privrednici doći će ovdje da  razgovaraju sa našim privrednicima ne bili se stvorile neke nove fabrike i o svim segmentima veoma, veoma prijateljski. Kažem vam ovo je sada bratski grad grada Zenica“, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Izuzetno smo sretni i počastvovani pozivom u vaš Grad. Prvi sporazum je bio potpisan 1974. godine za vrijeme komunističkog režima i evo sada obnavljamo zavjete u demokratskoj državi. Kao što sam već rekao imamo mnoge sličnosti, istorijski, grad Huneodara je iz 1275 a vaš je iz 1415, Romanski period je ostavio tragove i u Bosni i u Rumuniji. Industrija prerade željeza je i u Zenici i u Huneodari, kombinat Mittal je i u Zenici i u Hunaeodari, kao i stare fudbalske ekipe i u Hunaeodari i u Zenici i sjećam se da ste nas pobjedili na nacionalnoj utakmici. Posebno sam zahvalan ako bi se neke od želja vašeg gradonačelnika ispunile jer je on proevropski čovjek“, rekao je Dan Bobouțanu, gradonačelnik grada Hunedoare, Rumunija

Nakon sastanka u Gradskoj upravi delegacije iz Rumunije posjetila je i Zeničku razvojnu agenciju ZEDA. (T.B)