Promocija knjige “Putevi bez putokaza” autora Adnadina Jašarevića

Sinoć je, u prostorijama Gradske biblioteke održana promocija knjige poezije „Putevi bez putokaza“, autora Adnadina Jašarevića iz Zenice. To je knjiga koja je objavljena u sklopu izdavačke edicije Gradske biblioteke Zenica.

Putevi bez putokaza je ako se ne varam šesta knjiga poezije koju sam uspio objaviti zahvaljujući Gradskoj biblioteci u Zenici ovaj put. Napisao sam ih nekoliko više. Riječ je egzistencijalističkoj poeziji koja se u biti bavi čovjekovim svagdašnjim problemom koji ga tišti od kako je svijeta i vijeka, a mi znamo iz pisane književnosti još iz doba Gilgameša. Znači, kuda, kako, čemu, zašto, ima li ovo naše batrganje svijetom ikakve svrhe. I stoga putevi bez putokaza jer stavrno na svim našim putevima a to bi bilo ko od nas mogao posvjedočiti nikad nismo našli nikakvog putokaza, kamo bi trebali ići, kakve bi odluke trebali donijeti. Da li krenuti lijevo ili desmo? Koju ženu voliti? Kojim se poslom baviti? Pa i onaj najbeznačajniji korak kada krenete jutrom vanka poslom da li ćete ovom ili onom stranom ulice može se pokazati sudbonosnim a vi ne znate kojim. Lijevo ili desno uvijek biramo a ne znamo kamo nas naši izbori vode. Tako život je poput lavirinta u kojem zabasamo u slijepe ulice, na puteve koji nkamo ne vode bez ikakve svrhe, na pogibeljne puteve a ponekad i na one koji nam donesu malko radosti i zadovoljstva. To su putevi bez putokaza, a ja ću reći na koncu ove izjave ne moraju baš svi putevi biti bez putokaza i toliko nade za čitatelje koji se late ove knjige“, kaže Adnadin Jašarević, autor knjige poezije „Putevi bez putokaza“.

Promocija knjige „Putevi bez putokaza“ održana je u okviru manifestacije Oktobar – Mjesec knjige 2023, Gradske biblioteke Zenica u sklopu koje će biti realizovano ukupno 15 programa. (T. B.)