Kakav se med uvozi u našu zemlju?

Prema izvještajima Vanjskotrgovinske komore BiH, uvoz meda na prostor naše države se povećava već godinama unazad, te je samo tokom prošle godine, a u odnosu na 2017. godinu, uvezeno čak 370 tona meda više, što može biti signal za pitanje kakav se med zapravo uvozi u našu zemlju.

Ovo pitanje itekako aktueliziraju i određeni podaci, prema kojima su lani u BiH uvezene velike količine meda, čija je cijena po kilogramu iznosila 4,6 KM, te da je taj med preplavio naše tržište, a radi se o cijeni po kojoj pravi med nikako ne može koštati, jer kilogram domaćeg meda ove godine zapravo vrijedi 25 KM.

Sve ovo izaziva veliku sumnju u kvalitet meda, kojeg imamo na BH tržištu, te traži dodatne mjere opreza pri njegovoj kupovini, a kako razlikovati pravi od lažnog meda pojasnio nam je jedan od pčelara, koji se pčelarstvom bavi već 18 godina u blizini Zenice.

Najsigurnije da ćete kupiti pravi med je ako ga uzimate direktno kod nekog od pčelara na vašem prostoru, za kojeg pouzdano znate da se bavi pčelarstvom, a potom domaći, odnosno pravi, med uvijek se može prepoznati po čistoći boje, po okusu i mirisu na biljke od kojih je nastao, kao što su to mirisi i okusi lipe, bagrema, livade i slično“, savjetuje Mirsad Muračević, dugogodišnji zenički pčelar, napominjući da se uz to pravi med nakon nekog vremena i pri određenoj temperaturi uvijek kristalizira, što nije karakteristika vještačkog, odnosno lažnog meda. (V. J.)