Novi slučajevi zaraze u BiH, a i nove naredbe za građane

Svi uzorci koji su poslani iz Mostara su negativni na korona virus kazao je za N1 direktor Sveučilišne bolnice Mostar, Ante Kvesić.

Ipak, dok federalni štab tvrdi da nema novih slučajeva u FBIH, direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović za N1 potvrđuje kako je još jedan pacijent iz Mostara pozitivan na korona virus.

Kako je kazala, stigao je još jedan test iz Mostara te da nije jasno zašto direktor Sveučilišne bolnice Mostar Ante Kvesić nema tu informaciju.

NAREDBA:

1. Naređuje se kantonalnim kriznim stožerima da izvrše preraspodjelu radnog vremena zdravstvenih radnika, zdravstvenih suradnika i ostalih uposlenih u zdravstvenim ustanovama, sukladno potrebama i aktualnoj epidemološkoj situaciji.

2. Naređuje se zdravstvenim ustanovama da specijalizante i subspecijalizante koji su trenutno na specijalističkom odnosno subspecijalističkom stažu ili su po bilo kojem drugom osnovu na edukaciji izvan zdravstvene ustanove čiji su uposlenici, prema potrebama povuku i angažiraju za rad u matičnoj zdravstvenoj ustanovi čiji su uposlenici.

3. Za provođenje ove zapovijedi odgovorni su kantonalni krizni stožeri i zdravstvene ustanove.

4. Ova zapovijed stupa na snagu danom donošenja.

NAREDBA:

1. Naređuje se kantonalnim/općinskim/gradskim štabovima civilne zaštite da odmah stave na raspolaganje snage i sredstva iz sastava odgovarajućih specijaliziranih jedinica civilne zaštite/službi zaštite i spašavanja, kao i dodatne snage i sredstva higijensko epidemioloških službi (HES) iz sastava kantonalne/općinske/gradske ustanove zdravstva, javnih komunalnih preduzeća i privrednih društava za provođenje pojačanih vanrednih mjera odvoza smeća, čišćenja, pranja i dezinfekcije – posebno gradskih ulica, trotoara, javnih stepeništa, trgova, javnih parking i prostora koji su popločani/asfaltirani.

2. Za provođenje ove naredbe odgovoran je komandant štaba civilne zaštite kantona/općine/grada.

3. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.