Direktor KJP Zenicatrans prevoz putnika o zaključcima Gradskog vijeća

Direktor Zenicatrans – Prevoz putnika, Darmin Terzić u današnjoj izjavi za RTV Zenica komentarisao je zaključke sa posljednje sjednice Gradskog vijeća, vezane za ovo preduzeće.

“Vijeće je usvojilo zaključak o novom reprogramu prema Poreznoj upravi, ali nije ponudilo model i rješenje za finansiranje reprograma”, poručio je Darmin Terzić, direktor Zenicatransa.

Zenicatrans – Prevoz putnika nije bio u mogućnosti ispunjavati obaveze iz reprograma na mjesečni iznos od 116.000 maraka.

Više je razloga za kašnjenje, prije svega blokade zbog tužbi radnika, pri čemu smo u prvih 6 mjeseci tekuće godine po ovom osnovu isplatili 357.000 maraka.

“Pregovori sa Poreznom upravom o novom sporazumu za reprogram duga tek će uslijediti,ali je jasno da je za preduzeće prihvatljiv mjesečni iznos između 40.000 i 50.000 maraka”, kazao je Terzić.

Darmin Terzić, direktor KJP “Zenicatrans”

Na neispunjavanje obaveza po reprogramu uticao je i smanjen obim poslova u ljetnjim mjesecima.

Što se tiče zaključka kojim se menadžment obavezuje na postizanje dogovora o potraživanjima radnika, Terzić naglašava da trenutno samo sa jednim radnikom nije potpisan sporazum.

Dodaje da se poštuju obaveze po tužbama i isplaćuju rate na mjesečnom nivou.

Još jednom je uputio molbu zaposlenicima da ne podnose nove tužbe jer, kako kaže, u tom slučaju, uzaludni će biti napori Uprave preduzeća,gradonačelnika i Gradskog vijeća na postizanju rješenja za izlazak iz krize. (Šerif Babić)