FBiH: Rudnici traže veću cijenu uglja

Predsjedništvo Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja u Federaciji BiH, ove sedmice u Kaknju je analiziralo ulaganja u rudnike definisanih za tekući investicioni ciklus i gorući problem – cijenu uglja.

Federalna vlada i Elektroprivreda BiH moraju najozbiljnije pristupiti rješavanju problema zbog kojih, i pored solidnih proizvodnih rezultata, rudnici posluju u gubicima, poručeno je sa sastanka kojem su prisustvovali i direktori Rudnika.

“Morat će se razmišljati o izmjenama cijena uglja koji se isporučuje iz rudnika prema Elektroprivredi BiH, jer u protekle dvije godine došlo je do nevjerovatnog rasta cijena opreme i repromaterijala koji koristimo u izvođenju rudarskih radova na terenu, tako da je gotovo nemoguće u ovakvim okolnostima imati finansijski stabilne rudnike, ukazao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika uglja FBiH.

Predsjednik Sindikata Rudnika Zenica, Nijaz Vardo podsjeća da cijena uglja nije povećana već deset godina.

Kako je konstatovano, za opstanak rudnika neophodno je osigurati cijenu uglja veću u prosjeku za 50 posto, ali konkretni zahtjevi nisu definisani.

Naglašeno je da oni moraju biti rezultat detaljnije stručne analize.(Š.Babić)

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite Vaš komentar!
Molimo da ovdje unesete Vaše ime