Duvnjak: Sačuvali smo integritet, ugled i poziciju u prethodnom mandatu Skupštine ZDK-a

Jasmin Duvnjak, aktuelni predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona održao je press konferenciju na kojoj se obratio medijima, povodom pregleda najznačajnijih aktivnosti Skupštine u prethodne 4 godine mandata i priprema za nastavak Konstituirajuće sjednice 8.saziva Skupštine ZDK.

– Skupština Zeničko-dobojskog kantona u prethodnom je mandatnom periodu sačuvala integritet, ugled i poziciju koju ima u javnosti, – kazao je Duvnjak, dodajući da je to ocjena nevladinih organizacija i značajnog dijela javnosti te po ocjeni Centra civilnih inicijativa jedna su od najefikasnijih i najaktivnijih skupština u FBiH.

– Sa oko 450 mjera, produktivnost je puno bolja nego u prethodna dva saziva. Programe Skupštine smo u zadnje dvije godine usvajali na vrijeme i to govori da smo dobro i odgovorno radili, – ističe Duvnjak.

Jasmin Duvnjak je kazao da je održano 66 sjednica, usvojeno 47 zakona i 130 odluka, 267 zaključaka, 1 deklaraciju i 1 autentično tumačenje, te 13 ostalih akata.

-Zakon o osnovnim i srednjim školama, o pozorišnoj djelatnosti, javno-privatnom partnerstvu, samo su neki od usvojenih te nakon 1997. godine prvi put je usvojen i Zakon o ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK-a, – dodao je Duvnjak.

Ukinuta je i stopa poreza od 5 posto na promet nekretninama za mlade do 35 godina, te je i usvojena Strategija zdravstva.

Jasmin Duvnjak je jučer odobrio i dnevni red za sutrašnji nastavak Konstituirajuće sjednice 8. saziva, koji će biti održan sutra, 29. novembra.

-U prvom dijelu sjednice, konstituisani su Klubovi Bošnjaka i Srba, a ostalo je da se konstituiše Klub Hrvata, – naglašava Jasmin Duvnjak, dodajući da bi sutra trebalo biti izabrano novo rukovodstvo te predstavnici u Domu naroda Federacije BiH iz Skupštine ZDK-a. (Delila Suljić)